Lukijaraati: Puolet ei pidä koronaa enää kuntavaaleissa tärkeänä – Terveys on yhä taloutta tärkeämpää, jos kuntavaaliehdokkaiden koronakantoja punnitaan

Lukijaraati: Terveys on yhä taloutta selvästi tärkeämpää, jos lukijaraatilaiset pohtivat kuntavaaliehdokkaiden koronakantoja. Puolet ei pidä koronaa tärkeänä.

Terveys kiinnostaa yhä taloutta enemmän koronan haittojen torjunnassa. Johanna Erjonsalo

Koronapandemian hoito kiinnostaa yhä äänestäjiä huhtikuun kuntavaaleissa, mutta ratkaiseva asia se ei enää välttämättä ole.

Näin voi päätellä Tamperelaisen Lukijaraadiltaan tekemästä kyselystä ja vastausten perusteluista.

Tamperelainen kysyi raadilta, vaikuttavatko ehdokkaan koronan hoitoon liittyvät näkemykset äänestyspäätökseen. Lähes yhtä suuri joukko sanoi kyllä ja ei.

– Koronapandemia on yksi osa, mutta sen monimuotoinen vaikutus on huomioitava, toteaa lukijaraatilainen.

– En osaa vielä sanoa sitä, mihin suuntaan mikäkin ehdotus kantaani kääntäisi, mutta koronapandemian hoito on yksi osa äänestyspäätöstäni, pohtii Lukijaraadin jäsen.

Eniten ehdokkaiden koronakannoista ovat kiinnostuneita nuorimmat vastaajat eli alle 35-vuotiaat prosentein 44–20. Vähiten koronasta kuntavaaleissa kiinnostuneilla yli 65-vuotiaille prosentit olivat päinvastoin 37–49.

Vastaajilta kysyttiin myös, mitä puoluetta he tulevissa vaaleissa todennäköisimmin äänestävät. Puolueista koronaratkaisut kiinnostivat selvää enemmistöä kokoomuksen ja vihreiden todennäköisistä äänestäjistä. Myös demarien ja vasemmistoliiton äänestäjiksi ilmoittautuneilla niukka enemmistö piti epidemiaa yhä äänestyspäätöksen kannalta tärkeänä.

Perussuomalaisten äänestäjistä koronaa piti tärkeänä selvä vähemmistö prosentein 32–53.

Lukijaraadilta kysyttiin myös, kumpi on äänestyspäätöksen kannalta merkityksellisempää, koronapandemian terveydellisten vai taloudellisten haittojen minimointi.

Vastaajista selvästi suurempi joukko piti ehdokkaiden näkemyksiä terveydellisten haittojen minimoimiseksi yhä tärkeämpänä.

– Pääpainona terveydellisten haittojen minimoinen, ei kuitenkaan täysin talouden kustannuksella, tasapainottelee raatilainen.

– Ei terveyttä ja taloutta voi sulkea kumpaakaan pois. Ne kulkevat käsi kädessä, toki terveys edellä mennään. Talous ei korjaannu, kuin terveillä työtekijöillä, muistuttaa vastaaja.

Puolueista selvin enemmistö terveyshaittojen taakse löytyi vasemmistoliiton äänestäjiksi ilmoittautuneissa, joista kaksi kolmesta vastaajasta nosti terveyden talouden edelle. Myös sosiaalidemokraateissa prosentein 59–16 ja vihreissä prosentein 58–14 terveys nousi selvästi edelle.

Perussuomalaisten ja keskustan äänestäjissä kannat menivät suunnilleen tasan, mutta kokoomusta äänestävissä terveys jäi talouden taakse prosentein 35–46.

Naisvastaajista terveyden nosti edelle 57 prosenttia, miehistä taas 41 prosenttia.

Kyselyyn vastasi 445 raatilaista tällä viikolla maanantain ja keskiviikon välisenä aikana.

Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on 18. huhtikuuta.

Lukijaraadin kanta

Vaikuttavatko ehdokkaan koronapandemiaan liittyvät kannat ja ratkaisuehdotukset äänestyspäätökseesi kuntavaaleissa?

Kyllä 39 %

Ei 38 %

En osaa sanoa 23 %

Kumpi merkityksellisempää äänestyspäätöksen kannalta kuntavaaleissa?

Terveydellisten haittojen minimointi 49 %

Taloudellisten haittojen minimointi 24 %

En osaa sanoa 27 %

Lähde: Tamperelaisen Lukijaraati/Tietoykkönen

vastaajia 445, vastausaika 14.–16.9.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.