Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | ”Urheilijan varjossa olo ei vaivaa”

Ammattivalmentaja: Lasse Rantala painottaa terveyttä, kehittymistä ja kommunikointia.

Crossfit-valmentajan ja yrittäjän Lasse Rantalan työ ei ole pelkästään huippu-urheilijoiden treeniohjelmien suunnittelua ja suoritustekniikoiden valvomista. Crossfitin todellinen luonne on jotain aivan muuta kuin moni olettaa.

– Edelleen crossfitistä liikkuu ajatuksia, että tehdään ilman paitaa huijausleukoja tai että joka treenissä loukkaantuu. Todellisuudessa meillä on treenaajia laidasta laitaan, Rantala toteaa.

Suuri osa Rantalan salien jäsenistä on tavallisia arkiliikkujia. Valmentajan merkitys on heille kuitenkin aivan yhtä tärkeä kuin lajissa kisaavalle himoliikkujalle.

Rantala suunnittelee salien noin 600 jäsenelle treeniohjelman ja auttaa sen toteuttamisessa yhdessä muiden valmentajien kanssa.

– Ymmärrän hyvin kokonaisuutta ja harjoittelun rytmityksen tärkeyttä. On tärkeä tunnistaa milloin kuormitusta kannattaa laskea tai nostaa sekä mitä kannattaa tehdä milloinkin ja minkä takia, Rantala pohtii.

Harjoittelun tuloksena työn parhaita paloja tarjoavat omien urheilijoiden kokemat onnistumisen elämykset.

Rakastan liikuntaa sen kaikissa muodoissa.

– Minulle tulee hyvä fiilis kun urheilija onnistuu oli se sitten tavallisessa saliharjoittelussa kun joku saa ensimmäisen leuanvedon tai kun joku voittaa kilpailun.

Ammattivalmentajan ura sai alkunsa omasta harrastuksesta ja intohimosta lajia kohtaan.

– En ole tietoisesti aikoinaan lähtenyt nimenomaan crossfittiin mukaan. Olen ajautunut positiivisesti sanottuna tämänhetkiselle uralleni, Rantala pohtii.

Rantala valmentaa crossfitin ulkopuolella myös yksilöurheilijoita, joista yksi on Tokion olympialaisiin tähtäävä uimari Ida Hulkko.

Oma rakkaus liikuntaan syttyi jo lapsena. Rantala on kokeillut vähintään kerran jokaista liikuntamuotoa ja urheilulajia jääkiekosta triathloniin.

– Rakastan liikuntaa sen kaikissa muodoissa. Jos minua pyytää mukaan johonkin, jossa voi tulla hiki, niin ei tarvitse kahta kertaa kysyä.

Rantalan mielestä olisi kansanterveydellisesti tärkeää, että jokainen ihminen liikkuisi riittävästi.

– Liikunnan ei tarvitse aina olla hikiliikuntaa, jonka jälkeen on ihan puhki ja makaa omissa hikienkeleissään lattialla, Rantala sanoo naurahtaen.

Valmentamisen kulmakivet ovat Rantalan mielestä urheilijan ja valmentajan välinen kommunikaatio sekä luottamus. Etenkin kokeneen liikkujan kanssa esimerkiksi suoritustekniikan valvominen ei aina ole olennaista, vaan tärkeämpää on selvittää urheilijan tuntemuksia ja ajatuksia.

– Urheilu ja valmennus ovat molemmat usein yksinäistä puuhaa. On tärkeää, että kumpikin pääsee jakamaan ajatuksiaan ja tunteitaan, Rantala sanoo.

Rantala painottaakin, että mikäli urheilijan ja valmentajan yhteistyö toimii, valmentajalla on tärkeä rooli urheilijan menestyksen kannalta.

Valmentajan työstä ei välttämättä aina saa kunniaa, mutta urheilijan varjossa olo ei vaivaa Rantalaa.

– En oleta, että urheilijan menestyessä lähdetään ensimmäisenä kiittämään valmentajaa. Valmentajat ovat vähän taka-alalla, ja se on mielestäni täysin ok. Uskon kuitenkin myös siihen, että hyvin tehty työ aina palkitsee ja ruokkii itse itseään, Rantala toteaa.

Teksti: Aliisa Salminen