Tamperelaisbrändi elää asemalla – uusien yrittäjien alku oli tuskien taival: "Alku oli kivannäköinen, mutta sitten myynti romahti 90 prosenttia"

Yritys: Ikaalislainen pariskunta jatkaa Punnitse & Säästä -ketjun toimintaa.

Punnitse & Säästä -ketjun uusien yrittäjien alku ei ollut helpoimmasta päästä.

Ikaalislaiset Anna ja Timo Saraketo ostivat ketjun liiketoiminnan ja brändin viime talvena konkurssipesältä. Pariskunta päätti jatkaa toimintaa Tampereen rautatieaseman ja Hämeenlinnan kauppakeskus Goodmannin myymälöissä. Kauppaan kuului myös It’s Pure -brändi, mutta se laitettiin niin sanotusti romukoppaan.

– Punnitse ja Säästä on brändi, jonka melkein kaikki tuntevat. Utsjoelta olen löytänyt yhden ihmisen, joka ei tiennyt tätä, Timo Saraketo sanoo.

– Olisi sääli, jos tällainen toiminta loppuisi.

Sarakedot uskovat ketjun konseptiin ja irtomyyntiin.

– Tämä on fiksu tapa ostaa tuotteita. Ostetaan just sen verran kuin tarvitaan, Timo Saraketo sanoo.

Olisi sääli, jos tällainen toiminta loppuisi.

Timo Saraketo

Anna Saraketo kertoo, että Tampereen ja Hämeenlinna myymälät valikoituivat jatkamaan ”Excelin perusteella”. Myös sijainti vaikutti: pirkanmaalaiselle yrittäjäpariskunnalle oli luontevaa jatkaa lähellä olevien toimintaa. Niissä ei myöskään ollut vielä tehty vuonna 2017 aloitettua brändiuudistusta, vaan myymälät olivat edelleen Punnitse & Säästä -nimen alla.

Vaikka konsepti on molemmissa myymälöissä sama, sijainti tekee toiminnasta erilaista. Kauppakeskuksessa vietetään enemmän aikaa kuin rautatieasemalla.

– Kymmenen minuuttia ennen junan lähtöä tässä on hirveä ruuhka ja sitten on vähän hiljaisempaa, Timo kuvailee.

Ensimmäinen Punnitse & Säästä myymälä on avattu Tampereella vuonna 1995. Timo kertoo, että myymälässä käy kanta-asiakkaita, jotka ovat asioineet jo ensimmäisessä liikkeessä Tullintorilla 25 vuotta sitten.

Keväällä iskenyt korona toi Annan mukaan yrityksen alusta tuskien taipaleen. Toiminta oli ehditty aloittaa vain viikkoa ennen maaliskuussa asetettuja koronarajoituksia. Timon mukaan alku oli ”kivannäköinen”, mutta sitten myynti romahti 90 prosenttia.

– Siinä laitettiin tosi nopeasti verkkokauppa pystyyn ja saatiin sitä kautta lisättyä myyntiä, Anna kertoo.

Sarakedoilla oli jo ennestään Vanha Kyläpuoti -niminen yritys. Vuonna 2014 he perustivat Ikaalisten Iso-Röyhiöön kyläkaupan rakennukseen, jossa on ensimmäisen kerran toiminut kauppa vuonna 1906. Se oli tämän kesän pelastus, sillä kun rautatieasemat ja ostoskeskukset hiljenivät etätyösuosituksen ja matkustusrajoitusten takia, ihmiset suuntasivat mökeilleen. Ikaalisissa mökkiläisiä ja muita asiakkaita kävi tänä kesänä normaalia enemmän.

– Se oli tämän kesän pelastus.

Tulevaisuuteen Sarakedot katsovat rauhallisesti. Toivetta on tullut Punnitse & Säästä -myymälöiden avaamisesta esimerkiksi Helsinkiin, mutta toistaiseksi keskitytään kahteen myymälään.

– Katsotaan rauhassa tämä korona ja mietitään valikoimaa ja sitä, miten pystymme paremmin palvelemaan, Anna sanoo.

– Ei lähdetä tuonne huitelemaan.

Tampereen rautatieasemalla sijaitsevan myymälän vieressä on juuri alkamassa remontti. Vanhaan lippuhalliin tehdään uutta liiketilaa. Sarakedot uskovat sen vaikuttavan positiivisesti, kun remontti on aikanaan valmis.

Punnitse & Säästä

Ketjun alku Tampereella

Ensimmäinen Punnitse & Säästä -myymälä avattiin Tampereella Tullintorilla vuonna 1995.

Ketjun perustaja myi yhtiön vuonna 2012.

Ketju asetettiin konkurssiin vuonna 2015.

Ketjun alkuperäinen perustaja osti yhtiön sijoittajien kanssa takaisin.

Punnitse & Säästä -ketju brändättiin uudelleen vuonna 2017 ja ensimmäinen It’s Pure -myymälä avattiin Tampereen keskustassa toukokuussa 2017.

It’s Pure -ketju yritti hakeutua velkasaneeraukseen lokakuussa 2019, mutta sai kieltävän päätöksen.

Ketju hakeutui konkurssiin tämän vuoden alussa.

Sarakedot ostivat toiminnan konkurssipesältä helmikuussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut