Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona herätti nuoret säästämisen tarpeellisuuteen – "Ikäluokan ensimmäinen oman talouden kriisiaika"

Enemmän kuin joka neljäs suomalainen sanoo elämän yllättävän shokin, kuten koronapandemian muuttaneen heidän käsitystään pahan päivän varalle säästämisestä.

Heidän mielestään säästämisestä on tullut yhä tärkeämpää. Asia ilmenee LähiTapiolan teettämästä kyselystä.

Etenkin kyselyn nuoret, alle 25 -vuotiaat vastaajat, heräsivät säästämiseen. Noin 40 prosenttia kyselyyn vastanneista 15–24 -vuotiaista sanoi säästämisen olevan heidän mielestään aiempaa tärkeämpää.

Kyselyn 1 068 vastaajasta viisi prosenttia kertoi, että korona on muuttanut heidän käsitystään säästämisestä, mutta heidän mielestään säästäminen on muuttunut aiempaa vähemmän tärkeäksi.

– Kriiseissä turvallisuushakuisuus korostuu, kulutusta harkitaan aiempaa tarkemmin ja pahan päivän puskureita vahvistetaan. Raha varalla tuo enemmän mielenrauhaa kuin kulutus hyvinvointia, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo tiedotteessa.

Kyselyn nuorimmalle ikäluokalle koronaepidemia on ensimmäinen oman talouden kriisiaika, Nummiaro muistuttaa.

Osa on voinut kokea finanssikriisin aiheuttaman epävarmuuden lapsuudenkodissaan. Huonot muistot saattavat vaikuttaa joidenkin uskoon tulevasta.

– Koronakriisin maksu on joka tapauksessa lankeamassa paljolti nuorille sukupolville, jotka ovat hyvin tietoisia myös väestön ikärakenteen muutostrendin paineista julkiselle taloudelle. En ihmettele, jos säästäminen nousee pysyvästi nuorten keskuudessa, Nummiaro toteaa.

Koronan seurauksena varovaisuus on näkynyt suomalaisten toimissa. Tilastokeskuksen mukaan vuoden toisella neljänneksellä suomalaisten kotitalouksien säästämisaste jatkoi kasvuaan ja nousi 9,7 prosenttiin käytettävissä olevista tuloista. Aste on korkein 20 vuoteen.

Talouden puskurointi pahaa päivää ajatellen on valtaosalle suomalaisista tuttua. Kyselyssä 64 prosenttia kertoi, ettei korona ole vaikuttanut heidän käsitykseensä säästämisen tarpeellisuudesta suuntaan tai toiseen.

Neljä viidestä kyselyyn osallistuneesta sanoo säästävänsä pahan päivän varalle.

Ensisijainen talouspuskuri on tili. Joka kolmas sanoo säästävänsä myös rahastoon. Suoria osakesijoituksia sanoo tehneensä noin joka viides vastaaja.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn haastattelut kerättiin Gallup Kanavalla elokuun alussa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 068 henkilöä, jotka olivat iältään 15–74 -vuotiaita.