M-juna toi 14 000 lisämatkaa raiteille – "Harmillisesti katkesi hyvä alku"

Naapurit: Tampereen ja Nokian välinen liikenne vilkastui lähijunan myötä.

Tampereen ja Nokian väliset matkustajamäärät ovat kasvaneet, kun välille on lisätty uusia junavuoroja. M-juna liikennöi erityisesti työmatkalaisten suosimiin aikoihin. Riina Haapala

Riina Haapala

Matkustajamäärät Tampereen ja Nokian välillä kasvoivat, kun yhteyksiä lisättiin viime vuoden joulukuussa. Uusi M-juna on osa Pirkanmaan lähijunapilottia, joka on voimassa vuoden loppuun.

Ennen koronapandemiaa lähijunalla matkusti 229 000 ihmistä, mikä on yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän. Erityisesti matkustajamäärät kasvoivat Tampereen ja Nokian välillä. VR ei kerro yksittäisen yhteysvälin tai reitin matkamääriä julkisuuteen.

– Nokian ja Tampereen välillä kulkee M-junan lisäksi myös kaukojunia. Sekä lähi- että kaukojunissa voi VR:n lippujen lisäksi matkustaa myös Nyssen ABC-vyöhykelipulla. Matkustajamäärä vaihtelee siis, VR:n viestinnästä kerrotaan.

VR:n viestinnästä kerrotaan sähköpostitse, että Nokian aseman matkamäärät olivat tämän vuoden tammi-maaliskuussa 45 000, kun viime vuonna samaan aikaan ne olivat 31 000. Tämä tekee yli 45 prosentin kasvun. Maalis-kesäkuussa matkustajamäärät laskivat merkittävästi. VR:n mukaan matkustus on kesän jäälkeen piristynyt ja tilannetta seurataan syksyn edetessä.

– M-junavuoroja on kuitenkin ajettu normaalisti koko korona-ajan.

Nokian kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen kertoo, että myös kaupungin havainnoinnit tukevat tietoa junamatkustajien määrän kasvusta. Kaupunki on muun muassa seurannut liityntäpysäköintipaikkojen käyttöä.

Kolmessa kuukaudessa saatiin tuloksia, jotka vaikuttivat hyviltä.

Niemisen mukaan pilotti alkoi lupaavasti ja muutamassa kuukaudessa ehdittiin saada hyviä kokemuksia. Korona toi kuitenkin kaikkeen joukkoliikenteeseen merkittävän laskun.

– Harmillisesti katkesi hyvä alku. Kolmessa kuukaudessa saatiin kuitenkin tuloksia, jotka vaikuttivat hyviltä.

Pilottikausi kestää vuoden loppuun. Tavoitteena on, että se saisi jatkoa ja lähijunaliikenne jäisi mahdollisesti jopa pysyväksi. Nieminen uskoo jatkoon, sillä sitä on kaavailtu kuntien ja valtion välisessä MAL-sopimuksessa. Lisäksi sopimuksessa on linjattu Nokian asema-alueen kehittämisen suunnittelusta ja toteutuksesta.

– On tärkeää, että kehittäminen on pitkäkestoista, kun tehdään investointeja pitkälle tulevaisuuteen asemanseudulle, Nieminen sanoo.

Lähijunaliikenteen loppuminen olisi Nokian kannalta huono vaihtoehto. Nokian kaupungin strategian kärkiä ovat elinvoimaisuus ja ekologisuus. Julkinen liikenne on tässä keskeisessä roolissa.

– Joukkoliikenteen kehittäminen on iso osa sitä, että kuntalaisilla on monipuoliset liikkumismahdollisuudet.

Nieminen toivoo, että loppuvuoden tilanne normalisoituisi ja koronaepidemia lieventyisi mahdollisimman nopeasti. Koska tämä tuskin on todennäköistä, lähijunaliikenteessä ennustetaan loppuvuodelle alkuvuotta pienempiä matkustajamääriä. Suurin osa Nokian ja Tampereen välillä matkustavista on työmatkalaisia ja moni on tehnyt ja tekee edelleen etätöitä.

Tampereen yliopiston hallintotieteilijöiden tekemässä tutkimuksessa suuri osa Tampereen ja Nokian väliä M-junalla matkustaneista koki uusien lähijunavuorojen helpottaneen erityisesti työmatkaliikennettä. Tutkimukseen osallistu 119 matkustajaa. Tutkimukseen vastanneista henkilöauton omistajista 60 prosenttia koki M-junan lisänneen heidän julkisen liikenteensä käyttöä.

Lähijunapilotti

Lähijunille toivotaan jatkoa

Pirkanmaan lähijunapilotti alkoi joulukuussa 2019.

Vuorot kasvoivat Tampereen ja Nokian, Tampereen ja Toijalan sekä Tampereen ja Mänttä-Vilppulan välillä.

Osana uusia vuoroja Pirkanmaalla aloitti myös uusi M-lähijuna, joka on täydentänyt vuorotarjontaa Nokian ja Tampereen sekä Toijalan ja Tampereen välillä.

Kyseessä on joulukuulle 2020 kestävä pilotti osana VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön vuodelle 2020 sopimaa ostoliikennettä.

VR:n tavoitteena on jatkaa pilottia, ja neuvottelut ensi vuoden ostoliikenteestä ovat parhaillaan käynnissä.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut