Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peltolammista ja Multisillasta Tampereen lähiökehittämisen ykkösalue – tavoitteena lisätä houkuttelevuutta ja ympäristövastuullista elämäntapaa

Peltolammi ja Multisilta ovat mukana ympäristöministeriön käynnistämässä valtakunnallisessa lähiöohjelmassa. Lähiöohjelma 2020–2022 -hankkeen tavoitteena on hyvinvoivat ja vetovoimaiset lähiöt. Lähiöohjelmassa tehdään myös tiivistä tutkimusyhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa.

– Lähiöohjelmassa on ennen kaikkea kyse yhteisestä tekemisestä Peltolammin ja Multisillan kehittämiseksi. Ohjelmassa otetaan käyttöön hyvät opit Tesoman asuinalueohjelmasta ja kehitetään aluetta sen ominaispiirteistä käsin, kertoo lähiöohjelman valmistelua koordinoinut Henna Kuitunen kaupungin tiedotteessa. Hän aloittaa ohjelman projektipäällikön tehtävissä lokakuun alussa.

Peltolammin ja Multisillan peräkkäisistä kaupunginosista sekä osasta Lakalaivaa on muodostettu Tampereen lähiökehittämisen ykkösalue. Parhaillaan sinne suunnitellaan muun muassa hyvinvointikeskuksen ja uuden päiväkodin rakentamisesta.

– Jo paikkansa lähiössä vakiinnuttanut Me-talo on toiminut alueella hedelmällisesti ja tarjonnut esimerkiksi kaivattua harrastustoimintaa asukkaille. Tavoitteenamme on muun muassa monipuolistaa alueen asuntokantaa täydennysrakentamisella. Haluamme lisätä asumisen houkuttelevuutta ja ympäristövastuullista elämäntapaa Peltolammilla ja Multisillassa, kertoo ohjelmajohtaja asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä tiedotteessa.

Lähiöohjelmaan valittuja kaupunkeja tukevat myös oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Multisillan–Peltolammin lähiöohjelman valmistelu aloitettiin keväällä. Asukkaiden mielipiteitä ja ajatuksia kartoitettiin muun muassa asukaskyselyllä sekä alueen ja kaupungin omia keskeisiä toimijoita osallistavassa työpajassa.

Kyselyyn saatiin 541 vastausta. Alueen myönteisenä piirteenä vastaajat pitivät viheralueita. Puistoja ja metsiä haluttaisiinkin nostaa enemmän esiin. Myös yhteisöllisyys nousi vastauksista: reilu neljäsosa vastaajista oli halukas osallistumaan yhteisölliseen tekemiseen asuinalueensa hyväksi. Kyselyyn vastaajat toivoivat alueelle lisää palveluja sekä lapsille ja nuorille harrastusmahdollisuuksia.

Tampereen kaupungin on mahdollista saada lähiöohjelman puitteissa 35 prosenttia avustusta eri toimiin. Avustusta on haettu tälle vuodelle alueiden jalankulun, pyöräilyn ja esteettömyyden parantamiseen, valaistuksen kohentamiseen sekä Multisillan päiväkodin yhteiskäyttötiloihin ja osallisuuteen liittyviin toimintamalleihin.

Ympäristöministeriön asettamissa ohjelman teemoissa edellytetään, että lähiöiden kehitystyössä otetaan kattavasti huomioon lähiökoulut, perhe- ja nuorisotyö sekä harrastustoiminta, yhteisöllisyys, ikäystävällisyys ja esteettömyys, hiilineutraalius, taide- ja kulttuuri sekä asuinympäristön viihtyisyys, vihreys ja toimivuus.