Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työntekijän sormet jäivät puristuksiin makkarapakkauskoneeseen – tamperelaiselle lihanjalostustehtaalle sakkoja

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tamperelaisen lihanjalostustehtaan tuotantojohtajan ja kaksi työnjohtajaa 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lihanjalostustehtaalle tuomittiin 6 000 euron yhteisösakko työturvallisuusmääräysten rikkomisesta.

Käräjäoikeus käsitteli heinäkuussa 2018 sattunutta työtapaturmaa. Työntekijä oli ollut makkarapakkauskoneella, missä hänen tehtävänään oli valmistella pakkauskone käyttökuntoon syöttämällä muovikalvot koneeseen. Koneen alakalvo oli mennyt ryppyyn ja työntekijä oli yrittänyt oikaista kalvoa leikkurin kohdalta. Hänen tarkoituksenaan oli ollut vetää kalvo käsin koneesta läpi. Kun työntekijä tarttui kalvoon, teki koneen leikkuri-puristinosa työliikkeen ja työntekijän sormet jäivät koneeseen puristuksiin.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että yhtiön toiminnassa oli laiminlyöty vaarojen selvittämistä ja niiden poistamista koskevia työturvallisuusmääräyksiä. Viranomainen katsoi myös, että pakkauskoneen vaara-alueelle pääseminen olisi pitänyt estää. Työntekijää ei viranomaisen mukaan ollut perehdytetty koneen turvalliseen käyttämiseen.

Käräjäoikeus totesi, että vaikka tapaturman aiheuttanut vaaratekijä oli tunnistettu koneelle tehdyssä vaarojen arvioinnissa, ei vaaran poistamiseksi ollut ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin. Työntekijöitä oli opastettu sammuttamaan kone häiriötilanteen sattuessa, mutta pääsyä koneen vaara-alueelle ei ollut estetty teknisin toimenpitein, vaikka se olisi ollut mahdollista.

Perehdytyksen osalta käräjäoikeus katsoi, että työntekijän kertomusta siitä, ettei häntä ollut perehdytetty pakkausosastolle voitiin pitää tukevana ja vahvana viitteenä siitä, että häntä ei ennen pakkausosastolla työskentelyn aloittamista ole riittävästi perehdytetty. Lisäksi työntekijän osalta ei löytynyt pakkausosastoa koskevaa perehdytysasiakirjaa, vaikka perehdyttäminen yhtiössä oli dokumentoitu kunkin työntekijän osalta. Perehdyttämisvelvollisuutta koskeva asia oli kuitenkin työturvallisuusrikoksena vanhentunut ja teonkuvaus tältä osin hylättiin.