Tätä on odotettu: Mummon kammari avasi ovet puolen vuoden tauon jälkeen – "Tuntuu niin kivalta, kun on elämää täällä"

Ihmiset: Tapaamispaikka on ollut puoli vuotta kiinni koronan ja remontin takia.

Annele Heino (vas.) ja Maarit Kervinen tulivat Mummon kammarin ensimmäiseen kahvihetkeen. Kumpikin odottaa jo käsityökerhojen alkua. Riina Haapala

Riina Haapala

– Todellakin! vastaavat Annele Heino ja Maarit Kervinen, kun heiltä kysyy, onko Mummon kammarin kohtaamispaikan aukeamista odotettu.

Kohtaamispaikka avasi ovensa maanantaina kuuden kuukauden tauon jälkeen. Ensimmäisessä kahvihetkessä oli vielä vähän väkeä, kun vertaa kevääseen ennen koronasulkua. Tuolloin kammarin kahvihetket olivat Heinon mukaan täynnä. Puolen vuoden ajan kahvittelut on hoidettu kotona.

– Olen ollut toipilaana leikkauksesta, niin se on vienyt ajan, Heino kertoo.

Kervinen puolestaan muutti huhtikuussa.

– Pahvilaatikon kuvat ollut silmissä, kun on herännyt, niin saanut tyhjennettyä. Siinä se aika menee. Minulla on neljä lasta ja viisi lastenlasta, niin se pitää liikkeellä.

Vaikka kahvihetket alkoivat jo nyt, muu toiminta, kuten eri ryhmät alkavat vasta lokakuun alussa. Heino ja Kervinen odottavat jo käsityökerhojen alkamista.

Täällä on porukkaa, kenen kanssa haastaa.

Annele Heino

– Kutomistahan se sitten vaan on, kun pääsee vauhtiin. Sitten puikot heiluu, Heino sanoo.

– Ja kun on turvavälit, niin ei tarvitse miettiä, osuuko puikolla naapuriin, Kervinen jatkaa ja nauraa.

Yksin asuvat Heino ja Kervinen sanovat, että Mummon kammari on tärkeä paikka tavata muita ihmisiä.

– Vaikka telkkarille huutaisi, se ei vastaa, Kervinen naurahtaa.

– Täällä on porukkaa, kenen kanssa haastaa. Tottunut siihen, että maanantain ja tiistaina tullaan tänne, niin se kuuluu viikko-ohjelmaan, Heino sanoo.

Mummon kammarin vapaaehtoistoiminnan toiminnanohjaaja Soile Kukkonen kertoo, että kohtaamispaikan avautumista on jo ehditty odottaa.

– Tämä on meille kaikille työntekijöille, vapaaehtoisille ja kävijöille odotettu päivä. Ihminen tarvitsee toista ihmistä.

Moni paikka avasi ovensa jo elokuun alussa, mutta Mummon kammarissa oli tuolloin meneillään iso ilmastointiremontti.

– Täällä oli niin huono ilma, ettei ollut järkeä alkaa meidän ikäihmisiä kutsua paikalle, Kukkonen sanoo.

Tänä syksynä uusi asia on yhteistyö Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan kanssa: virsihartauksia ja laulajaisia järjestetään Aleksanterin kirkossa. Isossa tilassa turvavälien pitäminen onnistuu helpommin.

– Kirjalliseen kahvisalonkiin on osallistunut yleensä paljon ikäihmisiä, se järjestetään tänä syksynä Seurakuntien talon Näsin salissa.

Kukkonen sanoo, että jos koronatilanne pahenee, Mummon kammarin toimintaakin joudutaan miettimään uudelleen. Hän kuitenkin toivoo, ettei uusia rajoituksia tarvitsisi tehdä.

– Tuntuu niin kivalta, kun on elämää täällä Mummon kammarin kohtaamispaikassa.

Vapaaehtoisena isäntänä toimivan Jyrkin tehtävä on ohjata Mummon kammarin kävijöitä oikeaan paikkaan. Kesällä hän veti Mummon kammarin kävelykierroksia Tampereen keskustassa.

Jyrki lähti aikanaan vapaaehtoiseksi, kun eläkeläisellä oli aikaa ja halua käyttää sitä johonkin hyödylliseen. Mummon kammarissa hän kokee voivansa olla hyödyksi.

– Mukavaa tekemistä mukavien ihmisten kanssa, hän tiivistää.

– On tämä minun mielestä fiksumpaa kuin istua kaljabaarissa parantamassa maailmaa.

Jyrki arvelee, että osa Mummon kammarin kävijöistä on koronan vuoksi vielä arkoja lähtemään. Hän toivoisi, että myös miehet uskaltaisivat lähteä mukaan toimintaan, vaikka nimessä onkin sana mummo.

– Tänne voi tulla vain juttelemaan ja aikaa kuluttamaan. Ja saahan täältä hyviä ystäviäkin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut