Tämä ravintola on menestynyt jo 50 vuotta paikassa, johon ei vahingossa eksy – "Mieluummin kaksi vuotta jäljessä ruokatrendejä kuin vuosi niiden edellä"

Ravintola: Coussicca on menestynyt jo vuosikymmenet paikassa, johon ei sattumalta eksy. Uudistuksilla ei edes pelotella.

Markku Keson ja Marjo Niemisen nykyisin pyörittämän Coussiccan lähihistorian suurin uudistus on katettu terassi. Ruokalistat painetaan edelleenkin tabletteihin. Petteri Mäkinen
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Mieluummin kaksi vuotta jäljessä ruokatrendejä kuin vuosi niiden edellä.

Näin summaa keittiömestari Markku Keso Coussiccan keskeisimmän toiminta-ajatuksen.

– Turha yrittää etsiä viisasten kiveä uudelleen, lisää Keso.

Itsensä Tampereen vanhimmaksi yksityisessä omistuksessa olevaksi ruokaravintolaksi esittelevä Coussicca täyttää 50 vuotta. Puolta vuosisataa juhlitaan maanantaista alkaen kahden viikon ajan. Luvassa on muun muassa juhlamenu ja päivittäin vaihtuvia tarjouksia.

Vuonna 1970 perustettu ravintola on sijainnut alusta asti samassa paikassa. Tulevan tekojääradan taakse ei sattumalta eksy. Kalevaan on lähdettävä erikseen tositarkoituksella.

– Täällä käy asiakkaita jo neljännessä polvessa. Ravintolan kannalta se on positiivinen kierre.

Keson mukaan ruokalistatkin tuntuvat monelle turhilta, sillä isolla osalla asiakkaista on jo tilaus mielessään, kun he ovesta astuvat. Listan klassikot tunnetaan ja ravintolan toimintatavan tuntevien ei tarvitse pelätä omien suosikkien putoamista listalta ainakaan hetken mielijohteesta keittiössä.

Lista on tosin merkittävästi pidentynyt siitä, kun Tiiliholvin keittiömestari Erkki Kolkkanen perusti Coussiccan vuonna 1970. Kokki paisteli alkuun vain wieninleikkeitä, Coussiccan vinkkareita, jotka tarjoiltiin perunamuusin ja useimmiten keskioluen kera.

Uusin annos nykyisellä ruokalistalla on loimutettu siika, joka lisättiin 1,5 vuotta sitten. Toistaiseksi viimeinen listalta poistettu ruoka on ollut kasvispihvi.

– Senkin poistamisesta tuli paljon palautetta.

Keso tuli Coussiccaan töihin vuonna 1984. Vuonna 1992 keskellä lamaa hän osti ravintolan yhdessä kolmen muun työntekijän Asta Merosen, Pertti Nurmen ja Marjo Niemisen kanssa. Näistä Nieminen on yhä mukana.

Vinkkari löytyy listalta yhä. Muita klassikoita ovat ennen kaikkea liharuuat pippuripihvi, lankkupihvi ja maksaa pietarilaisittain. Lisäksi yli 30 vuotta listalla on ollut pariloitu naudanleike ja metsästäjänleike.

– Kalaruokien menekki kuitenkin kasvaa koko ajan.

Lounaskilpailuun Coussicca ei ole lähtenyt. Lounasaikaan on tarjolla a la carte -listan lisäksi vain yksi päivän suositus.

Paras Tamperelainen Ravintola -äänestyksessä Coussicca on ollut top 3:ssa nyt kolme kertaa peräkkäin.

Coussiccan mittakaavassa historian ylivoimaisesti suurin uudistus tapahtui vuonna 2016, kun terassi lasitettiin ja katettiin. Keson mukaan mopo ei karkaa käsistä.

– Laajennus veisi intiimiyden, eikä se olisi sama Coussicca, jos toimisimme samalla nimellä jossain muualla, päättää Keso.

EDIT 15.9. kello 1720: Korjattu tieto, että Erkki Kolkkanen tuli Coussiccaan Tiiliholvista, ei Tammerista.

Coussicca-fakta

Ruokalistojen historia

Ravintolan auettua vuonna 1970 ruokalistaa ei tarvittu: ainoa annos oli perunamuusin ja kolmos-oluen kanssa tarjoiltu wieninleike eli vinkkari. Sveitsinleike kahdelle lisättiin listalle muutaman kuukauden jälkeen.

Kun ruokalista tuli lopulta tarpeelliseksi, se painettiin aluksi talouspaperiin. Näin yhdistyi menu ja servietti.

Kun ruokalista ei enää mahtunut paperiin, otettiin käyttöön tabletti eli menu painettiin ruokailualustaan. Tapa on käytössä yhä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut