Tärkeä tamperelainen | Lilla on aarre sateenkaaren päässä – "Tässä työssä kuulee joskus ikäviäkin tarinoita..."

Nuoriso-ohjaaja: Lilla Haapakoski haluaa luoda turvallisen tilan, jossa nuori voi olla oma itsensä.

Sateenkaarinuorisotila Kaarevan edessä seisoo kevättalven maanantaina nuoria. Osa heistä on saapunut ulkopuolelle jo ennen neljää, jolloin Kaarevan ovet avautuvat. Nuoret odottavat paikalle Lilla Haapakoskea, hänen kollegaansa sekä iltapäivätarjoiltavia.

Näin Haapakoski kuvailee tyypillistä työvuoronsa alkua Kaarevassa Tampereen Kyttälässä. Nuorisotila on suunnattu erityisesti sateenkaarinuorille, eli nuorille, jotka kuuluvat johonkin sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. THL:n kouluterveyskyselyn mukaan joka kymmenes nuori lukeutuu tähän vähemmistöön tai pohtii sen mahdollisuutta.

Toive sateenkaaritoiminnasta tuli tamperelaisilta nuorilta. Haapakoski oli yksi niistä nuoriso-ohjaajista, jotka välittivät nuorten toiveen päättäjille ja suunnittelivat, millaista toiminta käytännössä olisi.

Kun Kaarevaan haettiin nuoriso-ohjaajia, oli Haapakoskelle selvää, että hän halusi olla mukana luomassa sateenkaarinuorille turvallista tilaa etsiä itseään ja tutustua toisiin nuoriin.

Nuoriso-ohjaajan työstä Haapakoski alkaa haaveilla jo 16-vuotiaana. Työ tuntui sosiaaliselta, menevältä ja sellaiselta, jossa muiden auttaminen olisi mahdollista.

Kun hän valmistui Tornion humanistisesta ammattikorkeakoulusta vuonna 2002, ei pohjoisessa ollut juurikaan alan työpaikkoja tarjolla. Oli selvää, että muutto olisi edessä, ja lopulta Haapakoski päätyi työn perässä Pirkanmaalle.

Tarinoiden pitääkin koskettaa.

– Tampereelle tulin ensimmäisen kerran elämässäni muuttokuorman kanssa, Haapakoski muistelee.

Tamperelaisten sateenkaarinuorten tilanne on Haapakosken mukaan samanlainen kuin muualla Suomessa asuvien. He kohtaavat esimerkiksi enemmän kiusaamista ja väkivaltaa kuin muut ikätoverinsa.

– Tässä työssä kuulee joskus ikäviäkin tarinoita, joiden saa ja pitääkin koskettaa. Se ei ole vaarallista, jos jokin työasia käy mielessä vapaa-ajalla, Haapakoski toteaa.

Tarpeen tullen asioiden käsittelyssä auttavat hyvä työtiimi sekä esimies, jonka kanssa Haapakoski kokee voivansa puhua mistä vain. Vapaa-ajalla tukea saa myös samalla alalla työskentelevältä puolisolta.

Vaikka Kaareva ei ole vielä ollut auki vuottakaan, on toiminta löytänyt jo kohderyhmänsä. Parhaimmillaan nuorisotilassa on ollut yhden illan aikana 36 nuorta samaan aikaan.

Haapakoskelle antoisinta työssä on ollut se, että nuorten lisäksi myös heidän vanhempansa ovat osoittaneet sen, että toiminnalle on tarvetta. Ihanimmiksi hetkiksi hän mainitsee ne, kun vanhempi saattaa nuoren Kaarevaan ja jää juttelemaan.

– Niinä hetkinä tulee tunne, että vanhempi pystyy näkemään oman nuorensa sellaisena kuin tämä on ja osaa tukea ja kannustaa häntä. Sellainen motivoi tekemään tätä työtä.

Viiteen aukiolotuntiin mahtuu milloin mitäkin ohjelmaa päivän teeman ja nuorien mukaan. Joskus nuorisotilaan on kutsuttu kahvipöytävieraita, joskus joku nuorista soittaa pianoa samalla kun toiset tanssivat ja pelaavat lautapelejä. Myös Haapakoskella on tärkeä rooli välittömän tunnelman luomisessa.

– On tärkeää olla läsnä ja tavoitettavissa niin, että aito kiinnostus nuorta kohtaan välittyy.

Teksti: Fanny Söderström

Tärkeä tamperelainen -juttusarjassa Voionmaan koulutuskeskuksen journalismin opiskelijat esittelevät tärkeitä tamperelaisia, jotka tekevät Tampereesta paremman paikan meille kaikille.

Tärkeä tamperelainen

Lilla Haapakoski

43-vuotias erityisnuorisotyön nuoriso-ohjaaja.

Työskennellyt 17 vuotta Tampereen kaupungin nuorisopalvelujen ennaltaehkäisevässä lastensuojelussa.

Alun perin kotoisin Oulusta, nykyään asuu Nokialla.

Valmistunut Tornion humanistisesta ammattikorkeakoulusta yhteisöpedagogiksi vuonna 2002.

Perheeseen kuuluvat puoliso ja kolme lasta.

Vapaa-ajallaan ulkoilee ja katsoo Netflixiä. Lempisarjakseen mainitsee Pako-jännityssarjan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut