Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sattuma toi kaksi nuorta vihreää yhteen – "Olemme tehneet yhteistyötä myös politiikassa"

Politiikka: Europarlamentaarikko Alviina Alametsä joutui kokemaan nuorena Jokelan kouluammuskelun. Sen jälkeen alkoi yhteiskunnallinen matka, jonka varrelta löytyi työ europarlamentissa ja tamperelainen Jaakko Mustakallio.

Kuluneen ajatuksen mukaan elämä on sattumien ja sattumusten summa. Europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr.) koki asian konkreettisesti marraskuisena keskiviikkona vuonna 2007. Tuolloin Jokelan koulukeskuksen abiturientti avasi tulen koulussa surmaten kuusi oppilasta, koulun terveydenhoitajan, rehtorin ja lopulta itsensä.

Yhdessä koulukeskuksen luokassa ampujaa paossa oli 15-vuotias Alviina Alametsä. Alviina erotti luokkahuoneeseen laukausten äänet. Yksi surmansa saaneista oli hänen kaverinsa.

Tapahtumat muuttivat nuoren naisen elämän pysyvästi. Asiat tulevat edelleen uniin, ja joka vuosi hän pitää 8. marraskuuta hiljaisen hetken.

– Jokelan tapahtumat herättivät miettimään nuorten mielenterveyspalveluiden tilannetta. Korjattavaa löytyy paljon, ja siksi lähdin mukaan politiikkaan. Helsingissä on nyt avattu valtuustoaloitteeni seurauksena kaksi uutta matalalla kynnyksellä toimivaa mielenterveysklinikkaa, Alviina kertoo.

Yksi sattuma on johtanut toiseen. Politiikka on tuonut Alviinan taas sinne, missä syntyi ja koululaiseksi kasvoi – Tampereelle. Alametsä ja Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja puolueen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio ovat olleet pariskunta vuoden 2019 eurovaaleista saakka.

– Jämsän puoluekokouksessa 2014 tapasimme ensimmäistä kertaa. Sitten olimme eduskunta-avustajina samaan aikaan. Politiikkaankin lähdimme samasta syystä: halusimme vahvistaa hyvinvointivaltiota. Itse jouduin nuorena hankalaan leikkaukseen, ja saamani hyvä hoito teki minusta terveyspalvelujen puolustajan, Jaakko muistelee.

Alviinan mieleen on jäänyt eräässä kokouksessa yhdessä tehty parityö. Sen tekeminen oli molemmista erittäin hauskaa.

– Olemme tehneet yhteistyötä myös politiikassa. Olemme esimerkiksi tehneet valtuustoaloitteet mielenterveystaitojen ensiapukursseista sekä Tampereella että Helsingissä.

Lopulta keväällä 2019 kaksikko huomasi, että ystävyys syventyi rakkaudeksi.

– Jaakko on hauska, idearikas ja luova tyyppi, Alviina kehuu.

– Alviinalla on ainutlaatuinen empatiakyky ja tunneäly, Jaakko jatkaa.

Kaikista näistä ominaisuuksista voi ajatella olevan hyötyä, kun ajattelee pariskunnan arkea. Sitä voi nimittäin pitää perustellusti liikkuvana: osoite löytyy niin Tampereelta, Helsingistä kuin Brysselistäkin.

– Siinäkin on ollut omat muuttujansa. Kun Brexit teki minusta europarlamentaarikon, ehdin jo harmitella että koska näemme Jaakon kanssa seuraavaksi kun työ vei minut Brysseliin. Jaakko ehti käydäkin siellä kertaalleen ja saada oleskeluun oikeuttavan parlamenttipassin, ja mietimme tuleeko jo ikävä, mutta korona ehti ensin ja MEPit palasivat kotimaihinsa, Alviina muistelee.

Korona toi kokoukset kotiin ja kalenteri on täyttynyt etäilystä. Haastattelupäivänä ensimmäinen kokous on alkanut aamukahdeksalta ja viimeinen päättyy todennäköisesti iltakymmeneltä.

– Saimme palavereiden joukkoon 15 minuutin yhteisen lounashetken, mikä on harvinaista herkkua, Alviina nauraa.

Vihreiden puheenjohtajistoon kuuluva Jaakko ja europarlamentaarikko Alviina kuuluvat siihen poliitikkosarjaan, joiden voi ajatella havittelevan etenemistä urallaan. Jaakon nimi on viimeksi vilahtanut Vihreiden pormestarispekulaatiossa.

Vaan entäpä jos käy niin, että jokin avoinna oleva paikka voisi houkutella molempia hakemaan?

– Varmaankin kävisimme kotona keskustelun, mutta yhteisymmärryskin löytyisi.

Ajatus perheestäkin saattaa käydä mielessä.

– Se ei ole tällä hetkellä ajankohtaista, sillä aika on nyt niin kortilla, pariskunta pohtii.