Kalevaan on tulossa siksakkitalo, katso kuvat – Vanhan Domuksen arkkitehtikilpailu voitettiin työllä, joka säästää legendaarisen opiskelijatalon vanhimman osan

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) Vanhan Domuksen tonttia koskeva arkkitehtuurikilpailu on ratkennut.

Arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu JADA Oy:n ja Lindroos Architects Oy:n ehdotus ”SIKSAK”.

Kilpailussa etsittiin kulttuuriympäristöä kunnioittavaa tapaa kehittää tonttia opiskelija-asumisen tarpeisiin.

Kilpailuun saapui runsas ja monipuolinen kattaus ehdotuksia Suomesta ja ulkomailta. Töitä tuli yhteensä 78.

Arvostelulautakunta kuvaa voittajaehdotusta hyvin persoonalliseksi tulkinnaksi Kalevan kaupunkirakenteesta. Työtä kiitettiin hienosta tasapainosta säilytetyn rakennuksen A-osan ja uuden kerrostuman välillä ja uudisrakennusten kauniista sijoittumisesta ympäristöönsä.

– Kokonaisuutena hyvin raikas näkemys ja tuottaisi mielenkiintoista opiskelija-asumista sekä kaupunkikerrostumaa alueelle, todetaan perusteluissa.

TOAS toivoo voivansa luoda tontille toteutussuunnitelman kilpailun voittaneen ehdotuksen tekijän kanssa.

Voittajatyössä Vanhan Domuksen vanhin osa säilytetään ja peruskorjataan. Uudisosa perustuu 4–5-kerroksiseen puurunkoiseen CLT-tilaelementeistä koottuun rakennusmassaan. Uudisrakennuksen korkeus vastaa A-talon korkeutta. Taitteiset päädyt muodostavat vuoropuhelun uuden ja vanhan rakennuksen välillä.

– Uudisosan ja A-talon väliin jää uustulkinta 1950-luvun avoimesta korttelipihasta, ”salainen puutarha”. Rakennuksen julkisivu on paanuverhousta. Jokaisessa asunnossa on vähintään yksi panoraamaikkuna sekä ranskalainen parveke. Rakennuksen osalta voidaan harkita painovoimaista ilmanvaihtoa, katoille sijoittuu aurinkopaneelit. Säilyvän A-talon maantasokerros avataan katutilaan: kahvila-ravintolan lisäksi sinne sijoittuu opiskelijoiden yhteiskäyttötiloja. Torialueelle ehdotetaan uutta pysäköintijärjestelyä ja paviljonkia oheisalueineen. Uudisosan päätyihin ja nivelkohtiin kerätään keittiöt, juhlatilat, co-working-alueet sekä erilaiset liikunta- ja pajatilat, todetaan työn esittelytekstissä.

Toiseksi kilpailussa tuli slovenialaisen Grupo H d.o.o.-toimiston ehdotus ”Domus Aukio. Kolmannen palkinnon sai Erik Huhtamiehen ja David Een Sturen ehdotus ”KVARTERET”.

Kilpailuehdotusten kokonaisuutta arvostelulautakunta kuvaa monipuoliseksi ja vaihtelevaksi. Kilpailun yhtenä tavoitteena oli Domuksen kulttuuriympäristön arvon varjeleminen, mutta rakennusten säilyttäminen tai purkaminen jäi kilpailijoiden harkittavaksi.

Säilyttämisen aste tyypitti ehdotuksia niin voimakkaasti, että arvostelulautakunta jakoi työt arvioinnin aikana kolmeen ryhmään: lähes täysin säilyttävät, osittain säilyttävät ja täysin purkavat. Kaikista ryhmistä löytyi ehdotuksia, jotka vastasivat hyvin kilpailun tavoitteisiin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut