Oletko saanut viime päivinä outoja yhteydenottoja, joissa soittaja yrittää päästä käsiksi tilitietoihisi? – Poliisi kertoo, mistä huijauksissa on kyse

Sisä-Suomen poliisi kertoo saaneensa Tampereella viime päivinä yhteydenottoja puhelinsoitoista, joissa on yritetty saada vastaajan pankkitietoja valepoliisina esiintyen.

Poliisi listaa nyt neljä yleisintä petoskeinoa, joilla yritetään huijata puhelimitse.

1. Toimitusjohtajapetokset

Toimitusjohtajapetoksessa esimerkiksi yrityksen rahaliikenteestä vastaava henkilö saa sähköpostin, jossa pyydetään siirtämään rahaa tietylle tilille tai hyväksymään tietty lasku. Tarkasta aina sähköpostiosoite ja varmista oikealta toimitusjohtajalta, että kyseinen maksu tai rahansiirto todella halutaan tehdä.

Jos huijaus kuitenkin onnistuu ja raha siirretään, ilmoita tapahtuneesta heti hätänumeroon 112 ja sen jälkeen tilipankkisi sulkupalvelunumeroon. Nopeasti toimittaessa rahansiirto voidaan mahdollisesti vielä keskeyttää.

2. Valepoliisi yrittää saada pankkitietosi

Tampereella poliisiin on otettu useita kertoja yhteyttä viime päivinä ja meille on kerrottu yrityksistä saada pankkitietoja esiintymällä puhelimessa valepoliisina. Muistutamme edelleen, että poliisi ei koskaan kysy tunnuslukuja tai pankkikortin numeroa. Jos erehdyt antamaan tietojasi valepoliisille, toimi samoin kuin edellä - soita 112 ja sen jälkeen tilipankkisi sulkupalvelunumeroon.

3. Rakkauspetokset

Nettiaikakauden yksi ilmiö ovat ns. rakkauspetokset. Huijatut summat ovat usein huomattavia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. Rakkaushuijauksissa on yleensä tekijänä mies ja uhriksi päätyy nainen.

Uhri ja huijari tapaavat jollakin somealustalla, esimerkiksi Facebookissa tai jollakin keskustelukanavalla, jossa huijarilla on tekaistu profiili. Huijari esiintyy usein lääkärinä, sotilaana tai merimiehenä. Keskustelusuhteen jatkuessa huijari alkaa pyytää rahaa jonkun verukkeen avulla ja lupaa maksaa rahan myöhemmin takaisin.

Huijari kertoo usein häiriöstä rahaliikenteessä ja tätä kautta syntyneestä rahantarpeestaan. Selitys voi tosin olla mikä tahansa. Muistutamme, että henkilö, kenen kanssa keskustelet, voi olla lähes kuka tahansa - jos hän pyytää rahaa lainaksi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän on rikollinen.

4. Tekninen tuki -huijaus

Usein englanninkielinen soittaja esiintyy esimerkiksi Microsoftin teknisen tuen henkilönä. Hän kertoo uhrin tietokoneella olevan tietoturvaongelman ja pyytää avaamaan koneen korjatakseen sen. Puhelut voivat näyttää tulevan suomalaisesta numerosta.

Soittaja voi pyytää asentamaan sovelluksia, jotta hän pääsisi koneeseesi käsiksi etänä ja voisi tarjoutua avuksi. Todellisuudessa soittaja voi siten päästä käsiksi tietoihisi, kun hän esimerkiksi pyytää maksua ja seuraa syöttämiäsi tietoja etänä. Sinun pitää esimerkiksi täyttää lomake, jossa kysytään pankkikorttisi tietoja. Älä anna mitään tietoja.

Ilmoita petoksen yrityksestä poliisille. Jos erehdyit antamaan tietojasi, ota jälleen heti yhteys poliisiin ja tilipankkisi sulkunumeroon.

Jos sinua yritettiin huijata, ilmoita siitäkin poliisille tekemällä sähköinen rikosilmoitus. Se auttaa rikosten selvittämisessä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut