M.A. Numminen kertoo muistelmissaan keikasta Tampereen pääkirjastossa vuonna 1968 – "Minä luin ääneen Hämeen läänin historiaa, sen jälkeen Badding lauloi"

Nuori M.A. Numminen oli osa Suomen Talvisota-sekakokoonpanoa, joka piti erittäin hämmentäviä keikkoja ympäri Suomea. Tampereella ryhmä esiintyi vuonna 1968 poliisivartiossa. Tanja Rautavirta
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kansantaiteilija ja kulttuurin moniottelija Mauri Antero Numminen muistelee elämäkertakirjassaan Kaukana väijyy ystäviä – Muistelmat 1 (Docendo) varsin kiihkeältä vaikuttanutta kulttuurivuotta 1968. Tuolloin 28-vuotias Numminen kiersi Suomea varsinaisen sekakokoonpanon kanssa.

Päihteillä saattoi olla myös osuutta asiaan, kun kirjallisuuden, musiikin ja kuvataiteen nuoret osaajat tekivät keikkoja Suomen Talvisota 1939-40 -nimikkeen alla. Lopputuloksetkin olivat moninaisia: jotkut esitykset keskeytettiin, joidenkin seurauksena oli porttikielto esityspaikkakunnalle.

Tampereelle ryhmä saapui esiintymään marraskuun ja joulukuun taitteessa vuonna 1968. Taustalla oli erittäin kirjavasti sujunut esitys Oulussa. Sen seurauksena Tampereella esiinnyttiin poliisin valvovan silmän alla. Yleisenä odotuksena oli, että paikan päällä nähtäisiin tai kuultaisiin siveetöntä materiaalia – joko kuvanauhalta tai lausutussa muodossa tai molempia.

– Minä olin saanut Keskustorin varrella sijainneen Tampereen pääkirjaston suostumaan ohjelmamme esittämiseen sillä ehdolla, että keikkapäivä on maanantai. Kun olimme aikeissa aloittaa ohjelman, joka noudattaisi Oulun linjaa, huomasimme kahden poliisimiehen saapuneen saliin.

– Koska poliisit oli komennettu paikalle, hätkähdyttävimmät osuudet jätettiin pois. Sen sijaan minä luin ääneen ensin Hämeen läänin historiaa, sen jälkeen Badding lauloi. Sitten pidin esperantoksi puheen, joka tietenkin sisälsi olennaisia sanoja, kuten peniso ja vagino, mutta niitä eivät poliisit ymmärtäneet. Mielestämme olimme joka tapauksessa onnistuneet.

– Myöhemmin joulukuussa televisio oli tehnyt reportaasin Tampereen tapahtumaviikosta nimeltään Porno-68. Siellä me olimme jälleen, Numminen muistelee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut