Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taysin alueelle avautuu uusi 32 miljoonan euron F-rakennus – uusi laite, joka huomaa syöpämuutokset varhaisemmassa vaiheessa, suurempi kantasolukeräyshuone...

Verisairauksien keskus ja isotooppilääketiede muuttavat Taysin uuteen F-rakennukseen syyskuussa

Rakennus sijaitsee lähellä Radiusta. Rakennukseen kuljetaan Taysin pääsisäänkäynnin kautta Elämänaukiolta..

Isotooppilääketiede aloittaa uusissa tiloissa tiistaina 15. syyskuuta, verisairauksien vuodeosasto muuttaa 29. syyskuuta ja poliklinikat aukeavat 1. lokakuuta.

Aiemmin toiminnot ovat olleet hajautettuna eri puolille sairaalaa. Uusien tilojen myötä myös palveluja ja laitteistoa on uudistettu.

–Isotooppitutkimuksiin saadaan uusi PET-TT-laite, joka yhdistää radioaktiivisella merkkiaineella tehdyn kuvauksen ja tietokonetomografian yhteen ja samaan laitteeseen. Sitä käytetään pääasiassa syöpäpotilaiden kuvantamiseen, ja sen avulla syöpämuutokset voidaan havaita entistä varhaisemmassa vaiheessa, kertoo sairaalafyysikko Pasi Korkola tiedotteessa.

Yli puolet kaikista isotooppitutkimuksista tehdään syöpäpotilaille. Sydämen, munuaisten ja keuhkojen sairauksia tutkitaan myös päivittäin. Vuosittain isotooppitutkimuksia tehdään noin 5500.

Verisairauksien hoidossa vuodeosastohoitoa tarvitaan nykyään vähemmän, ja potilaat voivat entistä enemmän käydä kotoa käsin poliklinikalla hoidoissa. Uudessa rakennuksessa on 10-paikkainen hoitopoliklinikka polikliinisesti annettavia hoitoja varten. Hoitoa tukevat erilaiset digitaaliset palvelut, kuten syövänhoidon verkkopoliklinikka.

– Polikliinisesti hoidettavien potilaiden määrä on lisääntynyt. Väestön vanhentuessa pahanlaatuisten verisairauksien esiintyminen lisääntyy, ja hoitojen kehittymisen myötä potilaat myös elävät pidempään. Syöpä on osin muuttunut tappavasta taudista krooniseksi sairaudeksi, kertoo osastonylilääkäri Marjatta Sinisalo tiedotteessa.

Verisairauksien keskuksen vuodeosastolla on 16 ilmaeristettyä yhden hengen huonetta ja kaksi huonetta, joissa tarvittaessa myös läheinen voi yöpyä.

Uusissa tiloissa on aiempaa suurempi kantasolukeräyshuone, jossa tehdään mm. omien solujen keräykset kantasolujensiirtoja varten ja siellä voidaan tehdä myös veren- ja plasmanvaihtoja.