Teatteriarvio: Sirkku Peltolan vierailu Komediateatterissa on täysosuma

Teatteriarvio: Peltolan kirjoittama ja ohjaama Mummun saappaassa soi fox on yksi teatterisyksyn odotetuimpia... joka ei petä.

Mummun saappaassa soi fox on käännetty jo seitsemälle kielelle. Komediateatterissa pääosissa äitinä ja isänä Miia Selin ja Aimo Räsänen. Harri Hinkka

Katariina Fleming

Mummun saappassa soi fox sai kantaesityksensa Teatteri Jurkassa vuonna 2001. Seuraavana vuonna se nähtiin TTT:n Kellariteatterissa ja siitä tuli hyvin suosittu.

Sirkku Peltola on saanut synnyinlahjaksi harvinaisen taidon olla vähäväkisten ja heikompien puolustaja. Jo ensimmäinen näytelmä, Pikkujättiläinen, näytti hänen suuret lahjansa. Komediateatterin ohjaus on jälleen taattua laatua.

Mummun saappaassa soi fox kuvaa tavallista ydinperhettä: isä, äiti, tyttö ja poika. Veini-isä, ammattikoulun käynyt, on jäänyt työttömäksi, Moonika-äiti on ylioppilas ja hänellä on kaupallista koulutusta, mutta työpaikkana Kymppikioski.

He elävät tasaista elämää näennäisen tyytyväisinä. Tytär Janita on 17-vuotias, menestyy koulussa ja urheilee, pikkuveli Tarmo, 8, käy koulua, pärjää ja on iltapäiväkerhossa – niin vanhemmat ainakin luulevat.

Soitto kerhosta, opettajan ja myöhemmin poliisin vierailu, paljastavat, etteivät asiat ole kohdillaan.

Vanhempien kyvyttömyyden näkeminen on riipaisevaa – he elävät kuin omassa kuplassaan.

– Eihän Tarmo ole voinut olla pois koulusta, kun on joka aamu reppu selässä lähtenyt, miettii isä.

– Tarmo on fiksu poika – oppi lukemaankin jo viisivuotiaana, muistaa äiti.

Isä kertoo oppineensa vasta koulussa viimeisten joukossa. Tarmon repussa kulkevat niin Hamlet kuin muutkin klassikot, joita hän lukee alkukielellä majassaan metsässä. Mummo, jonka saappaan varressa soi matkaradio, on hänen turvansa, jolle voi soittaa.

Näytelmään on saatu vierailijoiksi huippuryhmä. Aimo Räsänen ja Miia Selin ovat tuttuja Työväen Teatterista, pitkäaikaisia Sirkku Peltolan luottonäyttelijöitä. Räsänen on joka solullaan tavallinen perheenisä, joka työttömänä istuu sohvalla television ääressä ja pohtii hyllypapereiden vaihtamista. Miia Selinin ryhti ja väsynyt olemus näyttävät tilanteen, vaikka hän yrittää parantaa sitä voikkuleivillä.

Marika Heiskasella ja Tuukka Huttusella on molemmilla lahja muuntua hämmästyttävän erilaisiksi tyypeiksi. Punatukkaisen 17-vuotiaan raju tanssi on Heiskaselta hurja suoritus. Huttunen osaa olla väsähtänyt opettaja ja asiallinen poliisi.

Tanssija Leevi Rauhalahti onnistuu Tarmona erinomaisesti ja hänen upea tanssinsa pianon säestämänä jää mieleen kirkkaana.

Hannu Lindholmin nerokkaasti lavastama omakotitalo toimii pienessä tilassa täydellisesti. Kaisa Savolaisen oivaltava puvustus luottaa vanhempien harmaaseen perusväriin.

Tampereen Komediateatteri

Mummun saappaassa soi fox

Käsikirjoitus ja ohjaus Sirkku Peltola

Lavastus Hannu Lindholm

Pukusuunnittelu Kaisa Savolainen

Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Johanna Vänttinen

Valosuunittelu Jonna Rautala

Äänisuunnittelu Sirkku Peltola, Janne Pärnänen

Tanssi Timo Saari

Rooleissa Miia Selin, Aimo Räsänen, Marika Heiskanen, Leevi Rauhalahti,Tuukka Huttunen

Ensi-ilta Tampereen Komediateatterin Päänäyttämöllä 4. syyskuuta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut