"Persoonallinen tulkinta Kalevan kaupunkirakenteesta" – Vanhan Domuksen arkkitehtikilpailu ratkennut, torstaina selviää puretaanko legendaarinen opiskelijatalo

Domuksen opiskelijatalojen alue nykyisen maauimalan kulmalla on keskeinen osa Kalevaa. Mika Lehmus / Lentokuva Vallas Oy
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön (Toas) Vanhan Domuksen tonttia koskeva arkkitehtuurikilpailu on ratkennut.

Kilpailuun saapui runsas ja monipuolinen kattaus ehdotuksia Suomesta ja ulkomailta. Kaikki 78 kilpailutyötä ovat olleet nähtävillä kilpailun verkkosivuilla (toas.vanhadomus.fi) kevään ja kesän ajan.

Palkinnot jaetaan huomenna torstaina kello 13 alkavassa tilaisuudessa, jota voi seurata livenä verkossa.

Arvostelulautakunta kuvaa voittajaehdotusta hyvin persoonalliseksi tulkinnaksi Kalevan kaupunkirakenteesta.

– Kokonaisuutena hyvin raikas näkemys ja tuottaisi mielenkiintoista opiskelija-asumista sekä kaupunkikerrostumaa alueelle, toteaa arvostelulautakunta.

Toas toivoo voivansa luoda tontille toteutussuunnitelman kilpailun voittaneen ehdotuksen tekijän kanssa.

Kilpailun yhtenä tavoitteena oli Domuksen kulttuuriympäristön arvon varjeleminen, mutta rakennusten säilyttäminen tai purkaminen jäi kilpailijoiden harkittavaksi. Säilyttämisen aste tyypitti ehdotuksia niin voimakkaasti, että arvostelulautakunta jakoi työt arvioinnin aikana kolmeen ryhmään: lähes täysin säilyttävät, osittain säilyttävät ja täysin purkavat.

Kaikista ryhmistä löytyi ehdotuksia, jotka vastasivat hyvin kilpailun tavoitteisiin. Parhaissa töissä oli onnistuttu tuomaan esiin Domuksen kulttuurihistoriallinen merkitys joko löytämällä tasapaino vanhojen osien säilyttämisen ja omaleimaisen uuden kaupunkikerrostuman välille tai tuomalla paikkaan kokonaan uutta ja omailmeistä, tämän päivän opiskelija-asumista kuvaavaa rakentamista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut