Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko se avaruusalus Nekalan koulun pihalla? – Ei, vaan Suomen ensimmäinen konttikirjasto

Kaupunki: Kirjastoa oli odotettu niin kauan, että sinne saapui avauspäivän aamuna ensimmäinen asiakas jo ennen henkilökuntaa.

– Tulin töihin kello 7.40. Siinä vaiheessa ensimmäinen oli jo paikalla lukemassa lehteä, kertoo kirjastonhoitaja Essi Korpi.

Kommentti kertoo siitä, miten kovasti Nekalan konttikirjastoa oli odotettu. Maanantaina kello 7 se oli lopultakin auki: omatoimikirjastona toimiva kirjasto avaa ovensa jokaiselle voimassa olevalla kirjastokortilla, jonka nelinumeroisella tunnusluvulla pääsee ovista sisään. Kirjasto on avoinna sunnuntaista torstaihin aamuseitsemästä iltayhdeksään ja perjantaina ja lauantaina aamuseitsemästä iltakuuteen.

Eikä kyse ole muutenkaan mistä tahansa konttikirjastosta, vaan lajissaan Suomen ensimmäisestä. Nekalan koulun pihamaalle valmistunut, kontin muotoinen ja värikkäästi maalattu rakennus näyttää syysauringossa kuin avaruusalukselta ikään.

Omatoimikirjasto tarkoittaa siis sitä, että siellä ei ole säännöllisesti henkilökuntaa paikalla, vaan asiointi onnistuu lainaus- ja palautusautomaateilla. Kirjastossa voi esimerkiksi lukea lehtiä, opiskella tai työskennellä sekä käyttää asiakaskonetta ja tulostinta. Nekalan koulusta odotetaan koululaisvieraita, ja avajaispäivänä paikan päälle olikin tullut jo runsaasti lapsia tutustumaan tuoreen tulokkaan tarjontaan.

Sitten Korpi mainitsee erikseen mukavat tuolit.

– Tuossa sinun kollegasi kävi aamulla ja tykkäsi niin paljon, että oli nukahtaa tuoliin, hän naurahtaa.

Sampolan kirjastosta lainassa oleva Korpi sanoo, että varsinaista kävijätavoitetta ei ole määritelty.

– Tässä on käynyt avajaispäivänä väkeä koko ajan tasaisesti, mikä tietysti lupaa hyvää. Toivon mukaan tästä saadaan Nekalan yhteinen olohuone.

Nekalalaiset toivovat värikkäälle rakennukselle onnea ja menestystä.

– Värikkäältä tämä näyttää jo ulospäin, ja toivomme että tästä tulee yhtä suosittu kuin vanhasta kirjastosta, jota on ollutkin jo kova ikävä. Harmittaa yhä, että se jouduttiin sulkemaan. Toivon mukaan tästä saadaan sellainen Nekalan oma olohuone ja kohtauspaikka, ei täällä vastaavia paikkoja liiaksi ole, toivoi tyttärensä Miranan kanssa paikalle saapunut Sari Siren.

Kaksikko innostuu ajatuksesta, että kirjasto voisi olla jatkossa nekalalaisten oma olohuone ja yhteinen kohtauspaikka.

– Ei kuulosta pahalta ollenkaan. Ei täällä ole liikaa kokoontumispaikkoja. Ja onhan se hienoa että tämä on näin lähellä, ei tarvitse lähteä polkemaan pyörällä Koivistonkylään tai Metsoon, Sirenit innostuvat.

Annikki Saario vahvistaa Sirenien kokemuksen siitä, että kirjastoa on jo ehditty odottaa innostuneesti. Vanha Nekalan kirjasto sulki ovensa joulukuussa 2018.

– Todella ihana paikka! Ylipäätään on tärkeä asia, että palvelut ovat lähellä. Ei Nekalassa mitenkään liikaa ole palveluita. Kirjasto on yhteisöllinen paikka ja tärkeä paikka täkäläisille kokoontua yhteen. Ja sitten tietysti lapsille tämä on varmasti mieluisa.

Aika ajoin on oltu huolissaan siitä, ovatko nuorison tottumukset kallistuneet liiaksikin älylaitteiden pariin.

– Lukeminen on muutenkin vähissä. Auttaa varmasti, kun mahdollisuus on lähellä, Saario pohtii.