Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona käänsi tamperelaisen tapahtuma-alan konkarin arjen sähköasentajaksi opiskeluun – ”Katkeraksi ei pidä ryhtyä”

Yrittäjä: Pakkahuoneen suosittu Päivähypyt päätyi koronatauolle ja vei Jussi Santalahden tulot nollaan. Tauolla puuhamies on opiskellut itselleen eläkepäivien ammattia.

Monesta projektista ja tapahtumasta tuttu Jussi Santalahti, 56, seuraa elämää Tampereen Tullikamarinaukiolla rauhallisin mielin. Tapahtuma-alan hauraus on Santalahdelle jo entuudestaan tuttua: pari huonosti sujunutta musiikkitapahtumaa lyhyellä ajalla sai miehen kypsymään alaan täysin 2010-luvun alkuvuosina.

– Siinä kävi niin, ettei enää jaksanut pitää ihmisiin yhteyttä. Suhteet ovat alalla kaikkein ydin: kun kontaktit katosivat, katosivat myös tapahtumat, Santalahti sanoo.

Historiaa ovat hänen osaltaan Sauna Open Air ja Tammerfest, mutta yksi pysyi korona-aikaan asti sitkeästi mukana: Pakkahuoneen Päivähypyt. Niitä Santalahti on järjestänyt 1990-luvun alkuvuosista asti. Nyt sekin tapahtuma on ollut maaliskuusta saakka tauolla.

– Katkeraksi ei kannata ryhtyä, vaikka vaikeuksia tulisikin. Päivähypyillä on ollut vakiintunut kävijäkuntansa ja jahka rajoitukset helpottavat, toiminta varmasti jatkuu vanhalla hyvällä tasolla, Santalahti huomauttaa.

Moni Päivähyppyjen vakiokävijä on kritisoinut Pakkahuoneen omistajan ratkaisua laittaa tilaisuudet tauolle. Santalahti sen sijaan on ymmärtänyt koko ajan ratkaisun erinomaisesti.

– Ajatellaanpa meidän vakiokävijöitämme, joista suuri osa on yli 70-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä. On selvää, ettei näinä aikoina voi lähteä yhtään riskeeraamaan. Toki myös nuoremmat ovat löytäneet mukaan tilaisuuksiin, mikä on ilahduttavaa. Sen viestin haluan antaa, että usko tulevaisuuteen on ja tapahtumat varmasti palaavat entiseen kuosiinsa, organisaattori kannustaa.

Tietysti harmittaakin voisi. Tiistaitapahtuma veti keskimäärin 300 kävijää ja määrä oli nousussa.

– Liikevaihto taitaa olla koronan seurauksena noin parikymmentä tonnia nyt pakkasen puolella, Santalahti kertoo karulta kuulostavista luvuista.

Tekijämies ei kuvaile itseään sananmukaisesti optimistiksi, mutta sellaisena häntä voi perustellusti pitää. Hän ei ole koskaan ollut huolissaan tulevaisuudestaan, sillä on ajatellut että jotain aina tulee. Ja on tullut.

Mies on opiskellut vuoden alusta lähtien Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa uutta alaa.

– Sähkötekniikkaa... siinä on minulle sitten eläkeikän ammatti, hän murjaisee.