Korona käänsi tamperelaisen tapahtuma-alan konkarin arjen sähköasentajaksi opiskeluun – ”Katkeraksi ei pidä ryhtyä”

Yrittäjä: Pakkahuoneen suosittu Päivähypyt päätyi koronatauolle ja vei Jussi Santalahden tulot nollaan. Tauolla puuhamies on opiskellut itselleen eläkepäivien ammattia.

Korona vei Päivähypyt tauolle, mutta usko ei lopu. Jussi Santalahti uskoo, että suositut tanssit vielä palaavat. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Monesta projektista ja tapahtumasta tuttu Jussi Santalahti, 56, seuraa elämää Tampereen Tullikamarinaukiolla rauhallisin mielin. Tapahtuma-alan hauraus on Santalahdelle jo entuudestaan tuttua: pari huonosti sujunutta musiikkitapahtumaa lyhyellä ajalla sai miehen kypsymään alaan täysin 2010-luvun alkuvuosina.

– Siinä kävi niin, ettei enää jaksanut pitää ihmisiin yhteyttä. Suhteet ovat alalla kaikkein ydin: kun kontaktit katosivat, katosivat myös tapahtumat, Santalahti sanoo.

Historiaa ovat hänen osaltaan Sauna Open Air ja Tammerfest, mutta yksi pysyi korona-aikaan asti sitkeästi mukana: Pakkahuoneen Päivähypyt. Niitä Santalahti on järjestänyt 1990-luvun alkuvuosista asti. Nyt sekin tapahtuma on ollut maaliskuusta saakka tauolla.

– Katkeraksi ei kannata ryhtyä, vaikka vaikeuksia tulisikin. Päivähypyillä on ollut vakiintunut kävijäkuntansa ja jahka rajoitukset helpottavat, toiminta varmasti jatkuu vanhalla hyvällä tasolla, Santalahti huomauttaa.

Moni Päivähyppyjen vakiokävijä on kritisoinut Pakkahuoneen omistajan ratkaisua laittaa tilaisuudet tauolle. Santalahti sen sijaan on ymmärtänyt koko ajan ratkaisun erinomaisesti.

– Ajatellaanpa meidän vakiokävijöitämme, joista suuri osa on yli 70-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä. On selvää, ettei näinä aikoina voi lähteä yhtään riskeeraamaan. Toki myös nuoremmat ovat löytäneet mukaan tilaisuuksiin, mikä on ilahduttavaa. Sen viestin haluan antaa, että usko tulevaisuuteen on ja tapahtumat varmasti palaavat entiseen kuosiinsa, organisaattori kannustaa.

Tietysti harmittaakin voisi. Tiistaitapahtuma veti keskimäärin 300 kävijää ja määrä oli nousussa.

– Liikevaihto taitaa olla koronan seurauksena noin parikymmentä tonnia nyt pakkasen puolella, Santalahti kertoo karulta kuulostavista luvuista.

Tekijämies ei kuvaile itseään sananmukaisesti optimistiksi, mutta sellaisena häntä voi perustellusti pitää. Hän ei ole koskaan ollut huolissaan tulevaisuudestaan, sillä on ajatellut että jotain aina tulee. Ja on tullut.

Mies on opiskellut vuoden alusta lähtien Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa uutta alaa.

– Sähkötekniikkaa... siinä on minulle sitten eläkeikän ammatti, hän murjaisee.

Jussi Santalahti

Turkulaislähtöinen 56-vuotias tapahtuma- alan, musiikin ja festivaalijärjestämisen monitoimimies.

Ollut mukana järjestämässä Pakkahuoneen Päivähyppyjä pian kolmenkymmenen vuoden ajan. Tapahtumalle on kerääntynyt vuosien varrella laaja suosio ja sillä oli alkuvuoden ajan noin 300 kävijää per tapahtuma.

Pitkä historia festivaali- ja tapahtumajärjestämisen maailmassa: oli mukana perustamassa Tammerfestiä, Sauna Open Airiä sekä oli aikoinaan myös vuosittain järjestettävän Musiikki & Media-tapahtuman toimitusjohtaja.

On opiskellut kevään aikana Tampereella sähköalan tutkintoa. Hän kuvailee opiskelevansa nyt itselleen ”eläkeiän ammattia”.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut