Sivulliset nappasivat joka toinen päivä kaupan ryöstäneet Tesomalla – Poliisi todistaa tilastoilla: kaupparyöstö ei yleensä kannata

Petteri Mäkinen

Lauantaina 15. elokuuta sivulliset ottivat kiinni kaksi teräaseella varustautunutta ryöstäjää Tesoman K-marketissa Tampereella.

Poliisilla oli poikkeuksellisen helppo työ korjata tuulikaappiin teljetyt epäillyt talteen.

Noin parikymppisten tamperelaismiesten jäljiltä on nyt selvitetty yhteensä kolme kaupparyöstöä.

– Toista miestä epäillään kolmesta, ja toista kahdesta törkeästä ryöstöstä. Rikokset ovat tapahtuneet 15.8, 13.8 ja 11.8. Teonkuvaukset on kuulusteluissa myönnetty, ja muukin näyttö sillä mallilla, että syyttäjä ja tuomioistuin pääsevät pian tekemään työnsä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Laakso poliisin tiedotteessa.

Molemmat miehet on poliisin esityksestä vangittu jo esitutkinnan aikana.

Poliisi muistuttaa, että kaupparyöstöillä on aina monenlaisia seurauksia.

– Aseistautuneiden ryöstäjien uhkailuista aiheutuu pitkäaikaisia henkisiä ja työkykyyn vaikuttavia seurauksia kauppojen henkilökunnalle. Ryöstösaaliit ovat mitättömän pieniä, koska isoja käteiskassoja ei nykyään enää ole tarpeen pitää. Törkeästä ryöstöstä tuomitaan aina vähintään kaksi vuotta vankeutta, joka tarkoittaa väistämättä ehdotonta vankeustuomiota. Perusmuotoisessakin ryöstössä vankeutta määrätään neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen. Tutkintavankeuteen määrääminen on sarjaryöstöissä pääsääntö.

Rikoslain mukaan ryöstöllä tarkoitetaan anastusrikosta, joka toteutetaan henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa käyttämällä. Törkeäksi ryöstön tekee esimerkiksi terä- tai ampuma-aseella varustautuminen tai se, että rikos tehdään erityisen raa’alla tai julmalla tavalla. Myös ammattiaan harjoittavien ihmisten ryöstäminen on ankarammin rangaistua.

Ryöstäjän toiminta saattaa olla arvaamatonta, ja aseistautuminen lisää vakavien vahinkojen riskiä esimerkiksi kiinniottotilanteissa.

– Siitäkin syystä ryöstöt ovat niin ankarasti rangaistavia rikoksia. Yhteiskunta ei hyväksy tällaisia tekoja. Pienten ryöstösaaliiden vuoksi ei yleensä kuitenkaan uhrien tai sivullisten kannata itseään vaarantaa.

Vuonna 2019 Tampereella tehtiin 22 kauppaliikkeisiin kohdistunutta ryöstörikosta. Lukuun on laskettu mukaan ryöstö-, ja törkeä ryöstö -nimikkeellä tutkitut teot, sekä näiden yritykset. Poliisi on selvittänyt teoista 19.

– Selvitysprosentti on kova. Näistä jää lähes aina kiinni. Kustannus-hyöty -suhde tämän tyyppisissä rikoksissa on pakkasen puolella, tuumailee tutkinnanjohtaja.

-–Kaupparyöstöjen motiiveissa on oikeastaan poikkeuksetta kyse huumausaineiden käytön rahoittamisesta. Mitään muuta syytä näihin en ole koskaan kenenkään epäillyn suusta kuullut. Huumeriippuvuus ajaa ihmisiä epätoivoisiin ja typeriin tekoihin. Tältäkin kantilta ajateltuna huumeiden hintalappu on yhteiskunnalle aika suuri, toteaa Laakso.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut