Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vexi Salmi oli kokonaisen suomalaisen mielenmaiseman peilaaja" – Näin Mikko Kangasjärvi muistelee edesmennyttä laulutekstien suurmiestä

Monesta projektista ja tapahtumasta tuttu tamperelainen muusikko, äänittäjä ja Headline Studion toimitusjohtaja ja tuottaja Mikko Kangasjärvi muistelee edesmennyttä Vexi Salmea lämmöllä.

Kangasjärvi oli mukana tekemässä huhtikuussa 2012 Olli Lindholmin ja Susanna Hietalan (nyk. Lukkarinen) kehtolaululevyä, jonka tekstit olivat kaikki Salmen käsialaa.

Seuraavana vuonna tehtiin Olli Lindholmin Minun jouluni-levy, joka sekin pohjautui Vexi Salmen teksteihin.

– Vexistä jäi lämpimät muistot. Hän oli kiinnostunut myös studiotyövaiheessa ja kävi jokusen kerran seuraamassa, miten meillä hommat edistyvät ja koko ajan hyvin kannustavassa hengessä, Kangasjärvi muistelee.

Vexi Salmi teki runsaasti tekstejä Kassu Halosen sävellyksiin. Kangasjärvi kertoo Salmen olleen hyvin tarkka sanoittaja.

– Vexi teki tekstinsä prikulleen nuottikuvaan, joka tarkoitti sitä että hän huomioi tarkasti myös nuottien aika-arvot.

Kangasjärvi arvosti Salmea myös laajan tuotannon ansiosta. Lauluntekstejä löytyy kaikkiaan noin 3 200 kappaletta.

– Biisejä on paljon. Henkinen perintö on valtava.

Vanhoista yhteistyökumppaneista Lindholm ja Salmi ovat nyt siirtyneet ajasta ikuisuuteen. Molemmista miehistä voi varmasti löytää vahvaa kykyä ottaa kiinni suomalaisesta todellisuudesta ja mielenmaisemasta. Kansakunnan kannattelu hartioilla ei varmasti aina myöskään tuntunut ihan kevyeltä rastilta.

– Se on tietysti vähän kulunut sanonta, että luovuus vaatii tietyn hinnan, mutta kai siinä totuus piilee. Se tapahtuu siinä tilanteessa, kun eläminen ja kokeminen on niin syvää tasoa, että siinä ollaan mukana jo paljon muussakin kuin vain omassa elämässä, Kangasjärvi pohtii.

– Ei ole yhtään liioittelua sanoa, että Vexi Salmi oli kokonaisen suomalaisen mielenmaiseman peilaaja. Hänen teksteissään heijastuu ja kulkee kokonaisen kansakunnan evoluutio.