Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muumio-omena ei kuulu kompostiin – ikävän taudin torjunnassa ennakointi on kaikkein tärkeintä

Ympäristö: Ylimääräiset omenat voi kompostoida, paitsi jos niitä riivaa muumiotauti. Kompostista muumiotauti voi levitä terveisiin omeniin.

Miten ylimääräiset omenat pitäisi hävittää? Olennainen ero on siinä, onko omena terve vai onko siihen iskenyt muumiotauti.

– Tavallisia omenia voi kohtuullisessa määrin kompostoida omassa kompostissa, mutta muumio-omenoiden kohdalla sitä ei suositella, kertoo Pirkanmaan jätehuollon ympäristökouluttaja Päivi Koro.

Kompostista muumiotauti voi levitä terveisiin omeniin. Jos talossa on biojäteastia, muumio-omenia voi laittaa siihen.

– Biojätteet menevät tällä hetkellä isoon kompostoriin ja siinä prosessi on sellainen, ettei muumiotauti ole haitaksi.

Koro kertoo, että muumio-omenat voi laittaa myös sekajäteastiaan. Lisäksi Pirkanmaan jätehuollon jätekeskuksissa on omat lavat, joille voi viedä omenia.

– Sinne käyvät muumiot ja normaalit, Koro kertoo.

Jos omenia laittaa jäteastiaan, pitää huomioida painorajoitus. Omakotitalon jäteastia saisi painaa maksimissaan 60 kiloa. Jos astia on täynnä omenia, painoraja voi ylittyä ja jäteastia hajota kun sitä tyhjennetään.

Jos astia on liian painava, astia voi jäädä tyhjentämättä ja asukkaan pitää itse tyhjentää sitä ennen seuraavaa tyhjennyskertaa. Monen taloyhtiön jätteet kerätään tänä päivänä isoilla Molok-säiliöillä. Taloyhtiöissä harvemmin tulee niin paljon omenia, että niistä olisi Molokin tyhjennyksissä ongelmaa.

Muumiotaudissa, kuten muissakin sienitaudeissa ennakkotorjunta on kaikkein tärkeintä.

– Pidetään omenapuu hyvässä kasvukunnossa ja leikataan sitä säännöllisesti, sanoo Pirkanmaan Marttojen puutarhaneuvoja Heidi Ovaska.

Muumiotauti-itiö pääsee kiinnittymään, jos puun latvusto on tiheä ja kostea. Ovaska sanoo, että kasveja ei myöskään saa lannoittaa typellä liian reheviksi.

– Kun annetaan omenapuulle paljon kanankakkaa, se kasvattaa lehtimassaa.

Jos omenapuita on vasta istuttamassa, kannattaa valita lajikkeita, joiden tiedetään kestävän hyvin muumiotautia ja rupea.

– Aikaisen lajikkeen omenat, joissa on ohut kuori, kärsivät enemmän taudista, Ovaska kertoo.

Omenat, joihin muumiotauti on jo iskenyt, kannattaa kerätä puusta ja maasta mahdollisimman nopeasti. Ovaska kertoo, että yksi hyvä keino torjuntaan on raakileharvennus. Lisäksi puun ympäristö kannattaa pitää siistinä.

– Haravoi kaikki omenapuun lehdet eikä jätä niitä puun juurelle talven yli, koska karikkeessa sieni-itiöt pystyvät hyvin talvehtimaan.

Torjunta on koko naapuruston projekti: jos yhdessä puussa on muumiotautia, se leviää helposti naapuriin.