Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereelta lähtee kriittinen sote-lausuunto – "Tamperelaisille suunnattujen palvelujen ulottaminen koskemaan kaikkia pirkanmaalaisia tuskin onnistuu..."

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun kokoaminen kuntaa suuremmille toimijoille on pääosin perusteltua etenkin suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella, mutta Tampereen kaupungin näkemyksen mukaan uudistus ei kuitenkaan tule nyt esitetyssä muodossa toteuttamaan sille asetettuja tavoitteita.

Tampereen kaupunginvaltuusto antoi maanantaina lausuntonsa hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevasta lainsäädännöstä.

Tampereen mukaan väestön hyvinvointi- ja terveyseroja hallintomallin uudistamisella ei yksin kyetä kaventamaan, sillä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on jatkossakin kuntien vastuulla. Tehtävässä onnistuminen edellyttää rahoituksen ja resurssien turvaamista uudistuksen jälkeisessä ajassa.

Kaupunki huomauttaa, että tamperelaisille suunnattujen palvelujen ulottaminen koskemaan kaikkia pirkanmaalaisia tuskin onnistuu ilman toiminnan häiriintymistä tai merkittäviä lisäkustannuksia. Niinpä seurauksena on todennäköisesti tamperelaisten palveluiden heikkeneminen

Lausunnossa korostetaan, että uudistuksessa ei ole riittävästi huomioitu kaupungistumista, suurten kaupunkiseutujen erityispiirteitä tai kaupunkiseutujen kasvavaa merkitystä. Uudistuksen rahoitusjärjestelmään sisältyy suuri riski siitä, että kaupunkien tulopohja ja kannusteet esimerkiksi oman elinkeinopolitiikan toteuttamiseen sekä kilpailukykyisen kaupungin rakentamiseen heikkenevät oleellisesti.

Mikäli sote-uudistus toteutetaan, ei sote-maakuntien järjestämisvastuulle ole perusteltua siirtää muita kuin nyt lausunnoilla olevassa esityksessä ehdotettuja sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen tehtäviä. Tässäkin kokonaisuudessa kuraattorien ja psykologien sijoittumispaikkaa tulee vielä punnita erityisen kriittisesti. Myös pelastustoimen osalta järjestämislaki on lausunnon mukaan liian yleisellä tasolla.