Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Porvariryhmä kehuu kaupungin kriittistä lausuntoa Marinin hallituksen sote-lausunnosta – Liian hallintokeskeinen, unohtaa monituottajamallin...

Kokoomuksen, KD:n ja RKP:n valtuustoryhmä on tyytyväinen Tampereen kaupungin kriittiseen lausuntoon sote- ja maakuntauudistuksen hallituksen esityksestä.

Porvariryhmä kertoo kantavansa huolta Marinin hallituksen esityksessä muun muassa sote-palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta, kustannusvaikutuksista suuriin kuntiin, 21 alueen laajuudesta, aikataulun epärealistisuudesta sekä valinnanvapauden puuttumisesta.

– Nykyisessä esityksessä huolenaiheena on, että menetämme monituottajamallin tuomat hyödyt palveluiden saatavuuteen, laatuun ja kustannustehokkuuteen. Kannatamme mallia, jossa palveluiden järjestäjä on julkinen taho, mutta tuottamisessa on mukana laaja kenttä yritysten ja järjestöjen kautta. Yhtiöissä tuotetut palvelut tulisi rinnastaa omaan tuotantoon eikä maakuntarajat ylittävää palvelutarjontaa esimerkiksi digitalisaation keinoin tule kieltää. Paikallisesti Coxa Oy:n ja Sydänsairaala Oy:n palvelut ovat merkittävässä asemassa erikoissairaanhoidon palvelutuotannon kehittämisessä, tiedottaa ryhmä.

Ryhmän mukaan uudistus on liian hallintokeskeinen, kun lähtökohdan tulisi olla ihmis- ja potilaslähtöinen. Valinnanvapauden puuttuminen heikentää ihmisten vaikutusmahdollisuuksia eikä tue toimijoiden välistä positiivista kilpailua.

Lisäksi uudistuksessa tulee turvata myös muille suurille kaupungeille Helsingin ratkaisua mukaileva riittävä lainsäädännöllinen liikkumatila ja taloudelliset resurssit tehtäviensä hoitamiseen.