”Ihme, jos hallitus pysyy kasassa” – Politiikan asiantuntija perkaa puoluekokousten annin, povaa ennen aikaisia eduskuntavaaleja

Näkökulma: Talous ja työllisyys ajaa hallituksen niin pahaan umpisolmuun, että sen avaamiseksi tarvitaan ennenaikaiset eduskuntavaalit, povaa politiikan asiantuntija.

Koronakesän poikkeuspuoluekokoukset on vihreitä lukuun ottamatta taputeltu. Mikä niistä jää historiaan?

– Kyllä ne kaikki jäävät. Koronan takia poliittinen tilanne on edelleenkin aivan poikkeuksellinen.

Aloitetaan sitten Tampereelta ja demareista. Työväenlaulut soivat, vaikka mukana ei laulettu.

– Demarit on nyt vahvasti paalupaikalla politiikassa. Isoja haasteita on silti. Pidän pienenä ihmeenä, jos nykyinen demarivetoinen hallitus pysyy kasassa syksyn. Koronan aiheuttamien suurien talous- ja työllisyysongelmien hoito tuo väistämättä puolueiden erot pintaan.

Kumpi lähtee todennäköisemmin keskusta vai vihreät?

– Keskusta, vaikka vihreätkin kipuilevat. Olen viime aikoina seurannut muun muassa elinkeinoministeri Mika Lintilän kehonkieltä. Pelkästään se kertoo, että keskustan on vaikeaa olla hallituksessa.

Keskustan lähtö veisi hallitukselta enemmistön. Onko realistisia paikkaajia näköpiirissä?

– Vaikeaa on. Sinipuna tuntuu nyt aivan mahdottomalta.

Eli jää yksi vaihtoehto...

– Ennenaikaiset eduskuntavaalit voisi pitää jo kevättalvella ja aikaistaa kuntavaaleja, että pidetään kahdet vaalit yhtä aikaa.

Keskusta vaihtoi viikonloppuna puheenjohtajaa. Riittääkö se ja mahdollinen hallituksesta lähtö profiilin nostoon?

– En ole vakuuttunut siitä. Keskusta käyskentelee yhä kansallispuku päällä kansainvälistyneessä Suomessa. Siltä puuttuu poliittinen sisäänheittotuote. Katkera puheenjohtajataistelu jättää jälkensä, jotka eivät ihan heti mene ohi.

Kokoomuksen puheenjohtajana jatkava Petteri Orpo julisti tavoitteeksi voiton kuntavaaleissa ja pääministeripaikan eduskuntavaaleissa. Joko päättäväisyys on löytymässä?

– Hyökkäys hallitusta vastaan toki kiihtyy, mutta kokoomuksen tilanne on hirvittävän hankala. Perussuomalaisten kanssa oppositiossa ollessa poliittinen pelivara on pieni.

Mistä kertoo se, että Orpo ei saanut edes haastajaa puheenjohtajakisaan, vaikka kannatus ei ole oppositiossa noussut?

– Julistuksista huolimatta kokoomuksessa ei selvästi tiedetä, mitä pitäisi tehdä. Mielenkiintoista on se, että kokoomuksella ei ole ollut vielä naispuheenjohtajaa, vaikka keskustallekin valittiin jo neljäs. Paineet siihen kasvavat.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Elina Lepomäki ja Anna-Kaisa Ikonen. Kumpi on paalupaikalla?

– Ikosen poliittinen ura on ollut vahvassa nosteessa. Ykkösvarapuheenjohtaja Lepomäki on silti edellä. Hän on oikeistolaisempi ja hänellä on selkeät ja erottuvat mielipiteet.

Vihreät ehtii kokoustaa vasta reilun viikon päästä. Mitä odotat?

– Ulkoministeri Haaviston oikeuskäsittely pysyy julkisuudessa, mutta muuten vihreiden asema on nyt vakaampi kuin muiden. Kannatus pysyy tasaisesti 10:n ja 12 prosentin välillä. Toisaalta loikka 15–20 prosentin puolueeksi muualla kuin suurissa kaupungeissa on kaukana.

Pertti Timonen

Kaupunkilehti Tamperelaisen politiikan asiantuntija

valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

yhteiskuntatieteiden tohtori

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut