Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tärkeä tamperelainen | Mirja tekee työtä muiden kotona – "Olin kerran erään vanhemman mieshenkilön luona selvittämässä vessasta kuuluvaa voimakasta surinaa"

Kiinteistönhoitaja: Mirja Sundvall auttaa ihmisiä sekä töissä että vapaa-ajalla.

Kiinteistönhoitaja Mirja Sundvall on auttanut ihmisiä arjen ongelmissa HH-kiinteistöpalveluiden leivissä jo 40 vuotta.

Sundvallin kahdeksantuntisiin työpäiviin mahtuu monenlaista, kuten hanojen korjaamista, ilmastointilaitteiden kunnon tarkistamista ja lumitöitä. Liputuspäivät tuottavat työtä myös normaalin työajan ulkopuolella. Lippujen nostaminen tankoon vie Sundvallilta noin 2,5 tuntia aikaisin aamulla ja aikaa kuluu saman verran lippujen laskemiseen illalla.

Asiakkaita hän tapaa työssään päivittäin, sillä monet työtehtävät hän hoitaa kodeissa. Yleensä tapaamiset ovat miellyttäviä.

– Erityisesti ulkomaalaistaustaiset asiakkaat saattavat haluta tarjota minulle käynnin yhteydessä kahvia tai karkkeja, koska he haluavat olla kohteliaita, kertoo Sundvall.

Välillä asuntokäynnit ovat hankalia, koska aina ei tiedä, mitä asunnossa on vastassa. Kiinteistönhoitaja on puhelimitse yhteydessä asiakkaisiin ennen käyntiä ja soittaa ovikelloa ilmoittaakseen tulostaan. Kotiin ei noin vain astella sisäIle. Silti asiakkaat saattavat joskus käyttäytyä uhkaavasti, jos esimerkiksi kokevat, että heidän kotirauhaansa on rikottu.

– Asiakkaat, jotka esimerkiksi käyttävät huumeita, ovat joskus hankalia. Heidän asuntoihinsa ei mennä yksin. Välillä myös ilmoittamatta jätetty lemmikki, kuten vahtikoira, saattaa yllättää ja vaikeuttaa tehtävän suoritusta.

Työssäni on parasta se, kun saa itse suunnitella päivän kulun.

Sundvallin ura HH-kiinteistöpalveluissa alkoi 1980-luvulla, kun hän lukion jälkeen pääsi kesätöihin yritykseen. Ala vei hänet mukanaan heti. Työtehtävät olivat Sundvallille mieluisia, koska kiinteistönhoitajana saa tehdä paljon töitä käsillä ja olla tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa.

Nyt 40 vuotta myöhemmin hän edelleen nauttii työstään samassa yrityksessä. Uransa ohella Sundvall ehti myös suorittaa kiinteistönhoitajan ammattitutkinnon Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa.

– Työssäni on parasta se, kun saa itse suunnitella päivän kulun. On myös mukavaa, että työnantajani on ajan hermolla ja kouluttaa työntekijöitään säännöllisesti, Sundvall toteaa.

Vapaa-ajallaan Sundvall harrastaa aerobicia. Hänellä on myös pitkä historia vapaaehtoistyöntekijänä. Hän on muun muassa työskennellyt kuurosokean tukihenkilönä, toiminut henkisenä apuna kriisien uhreille ja auttanut kadonneiden ihmisten etsintätoimissa.

– Kun Hämeenkadulla pizzeriassa sattui tulipalo-onnettomuus, minut kutsuttiin apuun antamaan kriisin uhreille henkistä tukea.

Ihmisten auttaminen on aina ollut Sundvallille tärkeää. Hän arvelee halun auttamiseen periytyneen vanhemmiltaan. Kiinteistönhoitajana Sundvall pääsee auttamaan monenlaisissa ongelmissa, ja välillä vastaan on tullut hauskojakin sattumuksia.

– Olin kerran erään vanhemman mieshenkilön luona selvittämässä vessasta kuuluvaa voimakasta surinaa. Hetken asiaa tutkittuani selvitin, että surina oli peräisin vahingossa laatikossa käynnistyneestä partakoneesta. Kyllä siinä tilanteessa hieman nauratti meitä molempia, muistelee Sundvall.

Teksti: Alisa Ruuhinen