Näkökulma: 22-vuotias jääkiekkoilija sanoo, että urheilija saa käyttää sananvapauttaan oman harkintansa mukaan.
Tamperelaislähtöinen jääkiekkoilija Aapeli Räsänen, 22, on seurannut tarkasti viime viikkoina julkisuudessa käytyä keskustelua, joka sai alkunsa pitkän linjan suomalaisten jääkiekkovaikuttajien otettua kantaa siihen, pitäisikö Valko-Venäjällä järjestää MM-kisat ja pitäisikö Suomen osallistua koko turnaukseen ylipäätäänkään.
Ainakin Juhani Tammisen ja Esa Tikkasen näkemykset aiheesta herättivät paljon porua ja osaltaan myös keskustelua siitä, miten paljon urheiluvaikuttajan tulisi tehdä yhteiskunnallisia kannanottoja noin muutenkaan.
Kiekkolegenda Teemu Selänteen twiittaukset tuntuvat nostavan kierroksia jatkuvasti.
– Totta kai urheilijoilla on sananvapaus siinä kuin kellä tahansa muulla. Sitä saa käyttää oman harkintansa mukaan kunhan se on lain puitteissa. Meille urheilijoille kuitenkin on annettu alusta ammatin puolesta, joka antaa oivan mahdollisuuden kannaotoille erilaisiin asioihin. Toki sitten on jokaisen oma päätös, miten sitä käyttää, Räsänen sanoo.
Räsänen ei ole ollut huolissaan omasta sananvapaudestaan.
– Koen, että voin ottaa kantaa lähes asiaan kuin asiaan. Teenkö välttämättä niin, on eri asia. Niihin asioihin joihin otan kantaa, otan kantaa siksi että olisi jotain annettavaa siihen keskusteluun, hän perustelee.
Nuori kiekkoilija toivoo, ettei lajissa mukana olevia ihmisiä luokiteltaisi stereotypioiden kautta.
– Jääkiekkoilijoita on moneen lähtöön, niin kuin on jalkapalloilijoita, sairaanhoitajia tai paperitehtaan työntekijöitä. Jokainen on yksilö. Toki jääkiekossa pitkään vaikuttaneella niin sanotulla äijäkulttuurilla ja sen jäänteillä voi olla oma merkityksensä asiassa. Myös se, miten media esittää tietyt asiat ja keneltä kommentteja kysytään asioihin vaikuttaa yleiseen mielikuvaan tiettyjen lajien edustajista, Räsänen pohtii.
Aapeli Räsänen edustaa alkavalla kaudella kuopiolaista Kalpaa. Joukkueen pukukopissa ja pukukoppikeskusteluissa Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne ei ole hänen mukaansa erityisesti korostunut.
– Aika vähän siitä on loppujen lopuksi puhuttu, mutta tulee tällaisia asioita aina silloin tällöin käsiteltyä niiden kanssa, jotka ovat asioista perillä. Helsingin Sanomien artikkeli asiasta kirvoitti pientä keskustelun poikasta pienemmissä ryhmissä, Räsänen kuvailee koppiarkea.