Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisäidit sparraavat toisiaan uudessa mentorointiohjelmassa – järjestäjä: "Mentorointi saisi olla käytössä jokaisella työpaikalla"

Työ: Mentorointiohjelmassa haetaan apua alan vaihtamiseen tai sparrausta yrityksen perustamiseen.

Tampereen Mothers in Business -järjestö aloittaa tänä vuonna ensimmäisen virtuaalisen mentorointiohjelman. Mentorointiohjelmaa vetävä Kati Heino kertoo, että verkoston jäsenet ovat toivoneet mentorointia jo pitkään.

– Mentorointia on ollut MiB:ssä jo Helsingissä, Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa. Tämä virtuaalinen mentorointi on pilotti, sitä ei ole ollut aiemmin.

Heino kaipasi itsekin mentoria, joten hän lähti vetämään ohjelmaa yhdessä Johanna Latvalan kanssa.

Mentorointiohjelmaan on otettu mukaan 20 paria. Apua toivotaan hyvin erilaisiin asioihin.

– Yksi toivoo sparrausapua yrityksen perustamiseen, tosi paljon on sitä, että halutaan vaihtaa alaa tai työpaikkaa tai sitten halutaan kehittää omaa ammatillista osaamista, Heino kertoo.

Ohjelmaan mukaan hakeneet ovat täyttäneet kaavakkeen, jossa he ovat kertoneet kolme asiaa, joita toivoo. Sen perusteella yhdistetään mentorit ja aktorit.

– On myös muutama aktoripari. Heille ei löytynyt mentoria, mutta he ovat kiinnostuneita samasta asiasta, niin voivat vaihtaa ajatuksia ja saada vertaistukea.

HR-työtä tekevällä Heinolla ei itsellään ole aiempaa kokemusta mentoroinnista.

– Ei valitettavasti omalla työpaikalla ole aktiivisessa käytössä, joten halusin lähteä mukaan.

Heinon mielestä mentoroinnille olisi ylipäänsä enemmän tarvetta työpaikoilla.

– On se kokeneempi tyyppi, joka ottaa kokemattomamman siipien suojaan. Yleensä sekä mentori että aktori saa siitä uusia näkökulmia. Prosessina mentorointi on sellainen, että se saisi olla käytössä jokaisella työpaikalla.

Heino nostaa esiin työpaikkojen hiljaisen tiedon. Toisinaan saatetaan huomata työntekijän jäätyä jo eläkkeelle, että tämä on tehnyt töitä, joita kukaan muu ei välttämättä osaa.

Mothers in Business -verkoston tarkoituksena on edistää työelämän ja perheen yhteensovittamista. Järjestö on tarkoitettu urasuuntautuneille äideille.

– Yksinasuvana ja ilman asuntolainaa on helpompi hypätä tyhjän päälle kuin perheellisen, jonka pitää miettiä muitakin, Heino toteaa.

Mentorointi voi auttaa työn ja perheen yhdistämistä.

– Aktori voi saada vinkkejä, miten mentori on saanut esimerkiksi kouluttauduttua, kun aika on rajallinen. Ja saa tietoa, mitkä yritykset ovat perheystävällisyydessä hyvällä tasolla.

Usein äiti on myös se, joka jää lasten kanssa kotiin, kuka lyhyemmäksi, kuka pidemmäksi aikaa. Työelämään palaaminen on myös käännekohta, jossa voi tarvita perehdytystä tai mentoria.

– Onko tietotaito ja osaaminen ajan tasalla? Siinä olisi hyvä, että olisi perehdytys, että pääsee mahdollisimman sujuvasti takaisin. Samoin kuin vaikka pitkältä sairaslomalta palatessa.

Tampereen mentorointiohjelma järjestetään kokonaan virtuaalisesti. Yhdeksän kuukauden ohjelmassa on kolme yhteistä verkkotapaamista. Mentori-aktori-parit tapaavat vähintään viisi kertaa. He voivat itse päättää, tapaavatko kasvotusten vai virtuaalisesti. Toiveena on, että parit pitäisivät yhteyttä ohjelman jälkeenkin.

Heino toivoo, että osallistujat saisivat ohjelmalta sitä, mitä ovat tulleet hakemaan. Itse hän toivoo sparrausta erityisesti työpaikan hakemiseen, vaihtamiseen ja HR-asioihin liittyvissä kysymyksissä.

– Itse tekee vähän joka asiaa, niin syvemmälle menevää tietämystä. Se on sitä, mitä itse kaipaa.