Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Popsitko banskusi raakana, kavahdatko suotta kypsää ja rusehtavaa? – Banaaneista syntyy paljon ruokahävikkiä

Helsingin Sokoksen uudistetun S-marketin marketpäällikkö Ari Kemppainen toteaa, että eniten hävikkiä aiheuttavat tuoteryhmät kaupassa ovat tällä hetkellä hedelmät ja vihannekset. Toiseksi eniten hävikkiä tuottaa valmisruoka, jossa riisipiirakat, patongit ja lihapullat nousevat esiin. Kolmanneksi eniten tilastoissa näkyvät leipomotuotteet, kerrotaan tiedotteessa. Kemppaisen mukaan hedelmä- ja vihannesosastolla erityisesti kovin tummuneet banaanit jäävät ostamatta.

Tummunutkin banaani on yhä käyttökelpoinen, itse asiassa banaani alkaa lähennellä kypsää vasta sitten, kun siihen alkaa tulla ruskeita pilkkuja. Tätä mieltä on ainakin allekirjoittanut: jos kaupasta haluaa tätä nykyä ostaa saman tien syötäväksi soveltuvia kypsiä banaaneja, ei se tunnu onnistuvan. Varsinkin, jos kypsänä banaanina pitää jo reilusti ruskeapilkkuista yksilöä.

Sokoksen S-marketissa järjestetään banaanikampanja 3.–6. syyskuuta, kampanjalla halutaan muistuttaa, että tummunutkin banaani on yhä käyttökelpoinen.

– Mustapilkullinen banaani on ravintolassamme käypää tavaraa ja valmistamme siitä yhtä suosituimmista nimikkotuotteistamme, mutta kotonakin kolhiintunut hedelmä tai kasvis on vielä varsin käyttökelpoinen ja ravintorikas raaka-aine, kertoo Sokoksen taloon avatun Happy Farmer -ravintolaperheen keittiöpäällikkö Jussi Kuuluvainen tiedotteessa.

– Valitsimme tempauksen symboliksi nimenomaan banaanin, koska se on hyvin tyypillinen hävikkiin päätyvä tuote, mutta ennen kaikkea se on meille jokaiselle tuttu omasta arjesta. Toivon, että voimme herättää keskustelua tärkeästä aiheesta ja saada ihmiset oivaltamaan, että kotonakin tuoreimmat päivänsä nähnyt tuote voi olla yhä arvokas ja käyttökelpoinen raaka-aine, kun sen jalostaa oikein, Kuuluvainen kannustaa.

Kauppojen keinot hävikin vähentämiseksi ovat kasvaneet viime vuosina ja suuri osuus edellä mainittujen tuoteryhmien hävikistä pystytään vielä hyödyntämään hyllystä poistamisen jälkeen, esimerkiksi lahjoituksena hyväntekeväisyyteen, kerrotaan tiedotteessa.

Isoin osa hävikin hallinnasta tehdään kuitenkin ennen kuin tuotteet saapuvat myymälään.

– Hävikin hallinta on monen tekijän summa. Myymälävalikoimaa suunnitellaan kysynnän mukaan. Päivittäisten tilausten täsmäyksellä voidaan vaikuttaa eniten hävikin hallintaan ja tietysti myyntiin. Kaupassa yksi merkittävimmistä hävikinvähennyskeinoista on punalaputus, Kemppainen luettelee.