"Minulle oli selvää, että jos Kamppuri ei saa pelata, niin eivät siellä pelaa muutkaan..." – Uutuuskirja: Tällainen oli Kalervo Kummolan ensimmäinen tiukka paikka kansainvälisessä jääkiekossa

Kalervo Kummola kertoo Jari Korkin kirjoittamassa elämäkertakirjassa Kale (Docendo) seikkaperäisesti, millaista oli ensimmäisellä isomman mittakaavan kansainvälisellä matkalla Kansainvälisen Jääkiekkoliiton tehtävissä. Sarajevon olympialaisissa vuonna 1984 Kummola oli jääkiekkoturnauksen direktoraatin jäsen.

Ensimmäisenä piti jyrähtää asiat niin, että maalivahti Hannu Kamppuri saa pelata. Kamppurin ammattilaistausta herätti keskustelua.

– Minulle oli selvää, että jos Kamppuri ei saa pelata, niin eivät siellä sitten pelaa muutkaan. Panimme Tom Ratschunasin tutkimaan joukkueet, ja vastaavia tapauksia löytyi eri maiden joukkueista kymmenkunta.

Tamperelaisten urheilijoiden osalta analyysi on kummolamaisen suora.

– Miesten viestissä (Tampereen Poliisi-Urheilijoiden) Kari Ristanen töpeksi avausosuuden, mutta Aki Karvonen, Harri Kirvesniemi ja Juha Mieto nostivat Suomen pronssille. Mietaa ei juuri salaillut tyytymättömyyttään joukkueen valintoihin, kun viidellätoista kilometrillä kolmanneksitoista tullut Kari Härkönen, seuraavan vuoden maailmanmestari, oli pudotettu viestijoukkueesta, Kummola muistelee kirjassa.

Olympiakultaa voittanut Matti Nykänen tuli vastaan urheilijoiden majapaikassa.

– Parikymppinen Matti Nykänen ja vasta 16-vuotias Pekka Suorsa nukkuivat yhteisessä aulatilassa. Talutimme heidät omiin kämppiinsä ja saattelimme punkkaan... hiihtoväen mielestä Matti oli liian hyvä, että hänet olisi voinut panna kuriin.

Olut liittyi myös kiekkojoukkueen turnauksen loppusuoralle. Turnaus meni joukkueelta heikosti, ja sijoitusottelu viidennestä sijasta päättyi häviöön Länsi-Saksalle.

– Suomi–Neuvostoliitto-ottelun jälkeen kummastakin joukkueesta joutui kaksi pelaajaa dopingtestiin. Jäin odottamaan suomalaiskaksikkoa, kun muu joukkue lähti majapaikkaan. Timo Jutila ja Pertti Lehtonen sekä neuvostotähdet Vjatseslav Fetisov ja Aleksei Kasatonov pidättelivät ja tempoivat peräti 56 pulloa olutta ennen kuin homma oli purkissa. Useampi tunti siinä vierähti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut