"Kun tuli esiin, että pitää muuttaa Tampereelle, niin se oli aivan kamala paikka..." – Uutuuskirja: Näin Kalervo Kummolasta tuli tamperelainen

Suomalaisen jääkiekkoilun ja hiukan politiikankin Rautakansleri Kalervo Kummola kertoo Jari Korkin kirjoittamassa elämäkertakirjassa Kale (Docendo) niistä hetkistä, kun asemapaikka vaihtui Varsinais-Suomesta Tampereelle – pysyvästi.

Elettiin vuotta 1974, kun kävi selväksi että suomalainen jääkiekkoilu kaipaa järjestäytymistä. Tämä tarkoitti käytännössä jääkiekon SM-liigan perustamista sekä liigahallituksen järjestäytymistä. Kummola pyydettiin Tampereelle SM-liigan toimitusjohtajaksi.

Muutto ei ollut kotijoukoille aivan yksinkertainen asia. Vaimo vastusti muuttoa.

– Olin niin turkulainen kuin ikinä vaan voi olla. Kun sitten tuli esiin, että pitää muuttaa Tampereelle, niin se oli aivan kamala paikka... sanoin silti, että kun jään eläkkeelle, haluan takaisin Turkuun. Mutta tässä sitä vaan ollaan vieläkin, muistelee Tuula Kummola kirjassa.

Varainkeruu oli hyvin erilaista kuin tänä päivänä. Bingotoiminta oli voimissaan ja 29-vuotias Kummola vahvasti ajan pulssilla.

– Ensimmäisen liigavuoden talousarvio oli 150 000 markkaa. Tampereen Aluesäästöpankista pyydettiin 50 000 markkaa lainaa, josta tosin nostettiin vain 15 000. Tampereen liigaseurat Tappara, Ilves ja KooVee olivat kaikki saaneet bingonsa konkurssiin, siksi meidän oli helppo panna SM-liigan oma bingo pystyyn. Paikallinen vastarinta puuttui. Ensimmäinen bingo tuli Tammelantorille, toinen Kyttälään ja kolmas Raatihuoneen taakse Keskustorin tuntumaan, Kummola muistelee kirjassa.

Jääkiekkoliiton varapuheenjohtajana vuosina 1997–2015 työskennellyt Harry Bogomoloff kuvailee kirjassa muutosta värikkäästi.

– Mietittiin, että onko se nyt parempi vai huonompi, että turkulainen on Tampereella kuin että se on Turussa. Turku ja Tampere ovat kuitenkin oikeita kaupunkeja. Niissä on kivitaloja ja julkinen liikenne, kohta raitiovaunutkin, Bogomoloff muistelee ajankuvaa 1970-luvun puolivälin kieppeiltä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut