Joka kolmas pirkanmaalainen nuori voisi kuvitella olevansa yrittäjä – Pojat huomattavasti tyttöjä kiinnostuneempia

Kuvituskuva. Juha Perämäki
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Yrittäjyys kiinnostaa nuoria yhtä paljon niin yläkoulussa kuin toisen asteen oppilaitoksessakin. Pojat ovat selvästi kiinnostuneempia yrittäjyydestä kuin tytöt. Kiinnostuksen puute on suurin este yrittäjyydelle.

Pirkanmaalaisista nuorista jopa 34 prosenttia voisi kuvitella toimivansa yrittäjänä. Valtakunnallisesti nuorista hieman vajaa kolmannes pitää yrittäjyyttä itselleen sopivana vaihtoehtona. Yrittäjyys kiinnostaa huomattavasti enemmän poikia, sillä heistä noin 40 prosenttia näkee itsensä yrittäjänä, kun taas tytöistä vain neljännes vastasi samoin.

Tulokset selviävät TAT Nuorten tulevaisuusraportti 2020 -tutkimuksesta.

Nuorten tärkeimmät esteet yrittäjyydelle ovat kiinnostuksen puute ja usko siihen, ettei menestyisi yrittäjänä. Ammatilliset opiskelijat nostivat kolmanneksi merkittävimmäksi syyksi myös sen, että yrittämisen aloittaminen koetaan vaikeaksi. Yläkoululaiset ja lukiolaiset taas painottivat yrittämisen riskiä.

– Ammatillisille opiskelijoille yrittäjäksi ryhtyminen on kartutetun osaamisen ansiosta lähellä ja siksi on surullista, jos aloittaminen koetaan vaikeaksi. Meidän yrittäjyyskasvattajien pitää lieventää nuorten epäonnistumisen pelkoa, jotta jokainen nuori uskaltaisi toimia yritteliäänä yhteiskunnan jäsenenä, Yrityskylä Pirkanmaan aluepäällikkö Johanna Vihinen kertoo tiedotteessa.

Kaikkein innokkaimpia yrittäjyydestä ovat ne nuoret, joiden vanhemmista ainakin toinen toimii yrittäjänä. Heistä jopa 46 prosenttia ajattelee yrittäjyyden olevan heille vaihtoehto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut