Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Poliisi huolissaan: nuorten yölliset kiihdytysajot ovat yleistyneet koronavuotena Pirkanmaalla – Näihin paikkoihin nuoriso on kokoontunut hurjastelemaan

Liikenne: Sosiaalisen median kautta kootut tapahtumat ovat vetäneet paikalle jopa satoja autokuntia, sanoo Tampereen kenttäyksikön johtaja, komisario Ismo Rajala.

Mopoautojen ja muiden nuorten suosimien ajoneuvojen haitallisesta ajosta koituvat ilmoitukset ovat työllistäneet Tampereella poliisia kuluvana vuonna enemmän kuin vuosikausiin. Asian vahvistaa Sisä-Suomen poliisin komisario Tero Halmela.

– Vuosi on ollut sillä tavalla poikkeuksellinen, ja voidaan ajatella että koronan asettamilla rajoituksilla on ollut oma vaikutuksensa kokonaistilanteeseen. Varsinkin kesän aikana yhteydenottojen määrä oli hyvinkin runsas. Joka kesä tietysti tulee jonkinlainen määrä ilmoituksia, mutta sen voi sanoa että nyt tilanne on ollut kyllä poikkeuksellinen, Halmela sanoo.

Tampereen kenttäyksikön johtaja, komisario Ismo Rajala sanoo että nuorison motorisoidut kokoontumiset voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan.

Ensimmäinen kategoria on niin sanottu kiihdytysajokategoria. Sitä varten tehdään ilmoituksia sosiaaliseen mediaan, joiden kautta kerätään ihmisiä katsomaan kun nuoriso toteuttaa laittoman vauhdikasta ajamista myöhäisyöllä.

Henkilöautokortin saaneet ottavat nopeuksia ja alaikäiset seuraavat tilannetta omista kulkupeleistään, esimerkiksi tossumopon päältä tai mopoauton suojista.

– Pirkkalan Jasperintie keskellä teollisuusaluetta on ollut tällainen suora. Siinä on huoltoasema ihan lähistöllä, joten se on tietysti helpottanut kokoontumisia. Sitten Ideaparkin piha-alueella on tietysti myös tonttia ja kaikenlaiset marketien pihat tuntuvat kiinnostavan aina. Hakametsän hallin parkkipaikka kiinnosti muutama kuukausi sitten niin paljon, että kaupunki tuli hätiin ja päätti sulkea sen, Rajala kuvailee.

Yksi asia näissä kokoontumisissa on poliisia kuluvana vuonna yllättänytkin.

– Näissä yli 18-vuotiaiden, siis henkilöautokorttilaisten puuhailemissa autotapahtumissa saattaa oikeasti olla ihan satojakin autoja. Toisaalta se tietysti kertoo siitä, miten vaivatonta sosiaalisessa mediassa on tällaisia asioita organisoida, mutta kuitenkin.

– Se on kuitenkin aivan uudenlainen ilmiö että tällaista laajuutta ei ole ilmennyt aiemmin. Painotan, ettei koskaan aiemmin, ilmiö on jopa poikkeuksellista laatua, Rajala hämmästelee.

Toisena poliisin määrittelmä kategoriana on mopo-meetingi. Siinä alaikäiset nuoret kokoontuvat tossumopoineen ja mopoautoineen johonkin, ja etenevät letkassa johonkin toiseen kohteeseen. Näistä poliisit saavat säännöllisesti ilmoituksia esimerkiksi haitalliseen ajoon liittyen.

– Molempia kategorioita on ilmennyt Tampereella ja lähikunnissa tämän vuoden aikana aiempaa enemmän Tietysti tieteellistä selitystä ei ole, että tämä kaikki johtuisi pelkästä koronasta, mutta inhimillisesti ajateltuna asialle tietysti on helppo löytää joku syy-yhteys, Rajala pohtii.

Tero Halmela korostaa myös sitä, että ei missään nimessä halua syyllistää nuorisoa määräänsä enempää. Vaikka ennakkokäsitykset usein saattavat olla aivan muunlaisia, useammat nuoret uskovat hänen mukaansa puhetta ja ovat hyvinkin yhteistyökykyisiä.

– Itse olen käynyt nuorten kanssa enimmäkseen aivan asiallisia keskusteluja. Tietysti sanktiovaihtoehto on aina olemassa: poliisi voi ottaa ajokortin määräajaksi haltuunsa ja tästä vakavampiakin sanktioita löytyy. Useammat tilanteet hoituvat kuitenkin ihmisten välisellä keskustelulla, eikä poliisi tule myöskään paikalle automaattisesti siitä syystä, että viranomainen haluaa nyt antaa esimerkiksi sakon haitallisesta ajosta, Halmela huomauttaa.