Viikonvaihteessa nähdään Porissa, tuleeko Anna-Kaisa Ikosesta puolueensa varapuheenjohtaja: ”Marinin visiot tulivat huonoon ajankohtaan”

Näkökulma: Kokoomuksen pitää olla puolue, johon kuka tahansa voi tulla, sanoo tamperelainen kansanedustaja.

Anna-Kaisa Ikonen (kok.) näkee SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin visioissa niin hyviä kuin huonojakin puolia. Kristian Tervo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikoseen (kok.) on iskenyt flunssa huonolla hetkellä. Töitä olisi, viime viikolla tuli kuluneeksi 15 vuotta avioitumisesta ja siihen päälle on meneillään kisailu Kokoomuksen varapuheenjohtajuudesta.

Nämä kaikki merkkihetket Ikonen elää ja kokee haastatteluhetkellä sohvalla villasukat jalassa. Ääni katoaakin hetkeksi, mutta puhetta ja tavaramerkiksi muodostunutta hersyvää naurua riittää.

Työelämäprofessori Ikosella on ollut aikaa analysoida puoluejohtaja ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) näkemyksiä työelämän muutoksista.

– Työelämän visiointi on tarpeen, mutta jos katsoo teollisuuteen liittyviä ajankohtaisia uutisia, niin näkemykset ovat huolestuttaviakin ja tulevat kalliiksi. Ajankohta niiden esittämiselle oli nyt epäonnistunut. Vaikkapa teollisuusalalla siirtyminen kolmesta vuorosta neljään vuoroon maksaa. Pitäisi päinvastoin lisätä kilpailukykyä, ja turvata töiden säilyminen täällä.

Täysin Ikonen ei tamperelaisen poliitikkokollegansa näkemyksiä tyrmää. Hän näkee, että paikallisen sopimisen yhteyteen voisi rohkeasti visioida erilaisia sopimisen malleja.

– On töitä, joissa on olennaisempaa katsoa tulosta kuin tunteja. Moninaisuus varmasti on kannattava vaihtoehto, ja erilaisia vaihtoehtoja pitää tutkia avoimin mielin.

Työelämään liittyvien pohdintojen ohella Ikosen aika on mennyt Kokoomuksen varapuheenjohtajakampanjassa. Viivalla ovat Ikosen lisäksi Antti Häkkänen, Mari-Leena Talvitie sekä Elina Lepomäki.

Heistä valitaan kolme Porissa tulevana viikonloppuna järjestettävässä puoluekokouksessa, jossa paikalla ovat koronarajoitteiden takia lähtökohtaisesti vain murto-osa kokousväestä. Muut katselevat tapahtumia kuin kisastudiota eri puolilla Suomea.

Samanlaista vääntöä ei Ikosen mukaan ole luvassa kuin Keskustan Annika Saarikon ja Katri Kulmunin välillä. Kulmunin ja Saarikon keskinäisistä kohtaamisista on huomannut jo viikkoja sitten, että taisto on tuimaa eikä löysää anneta ollenkaan. Lopputuloksena on väistämättä jomman kumman raskas pettymys.

– Henki on ollut hyvä, ja ehdokkaat ovat hyviä. Tosissaan yritämme, mutta rakentavasti.

Sitä samaa henkeä Ikonen haluaa nähdä myös Kokoomuksessa – myös tulevaisuudessa. Yleisesti on keskusteltu, millainen tulevaisuus on nyt kun SDP siirtyi värikartalla kauemmas. Arvion on aiemmin Tamperelaisessa esittänyt pitkän linjan politiikan asiantuntija Pertti Timonen.

– Näen sillä tavalla, että mahdollisuuksien tasa-arvoa ajava kokoomus voi olla kenen tahansa puolue, Ikonen sanoo.

Anna-Kaisa Ikonen

Tamperelainen kansanedustaja ja Kokoomuksen varapuheenjohtajaehdokas.

Tampereen yliopiston työelämäprofessori, alana kaupungin johtaminen.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut