Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunne kehitti Ilveksen Diogo Tomasista lopulta Veikkausliiga-pelaajan – "Aina ei auta vain lässyttää jostain"

Kun Ilveksen matsissa sattuu torikokous, yleensä tapahtumien keskipisteessä on keskuspuolustaja Diogo Tomas. Tai jos loppuhetkillä tulee puskumaali, maalintekijänä on kärkeen nostettu keskuspuolustaja Diogo Tomas.

23-vuotias Tomas on tällä kaudella noussut viimeistään keskeiseksi osaksi Ilveksen avauskokoonpanoa. 193-senttinen ja hurjalla asenteella pelaava Tomas sanoo, että taustalla on pitkä opettelu saada tunne palvelemaan omaa ja joukkueen peliä parhaalla mahdollisella tavalla.

– Suoraan sanottuna olin nuorempana aika raskas kaveri. Suuta tuli soitettua niin opettajille kuin valmentajillekin. On vaatinut paljon töitä ymmärtää, että aina ei auta vain lässyttää jostain.

Tomas on asunut ikänsä Suomessa. Passissa on kaksi kansalaisuutta: isä on Portugalista. Jalkapalloilija tunnistaa, että sieltä tulee myös persoonan räiskyvyys.

– Intohimolla ja tunteella on siinä kulttuurissa varmasti erilainen merkitys kuin täällä. Sukulaisia asuu Lissabonissa, ja mummo kyllä seuraa ihan jokaisen matsin minkä pelaankin.

Tunnepelaajia ei Veikkausliigassa ainakaan liikaa ole. Yksi heistä on Interissä pelaava porilaislähiön kasvatti Timo Furuholm, jonka kanssa Tomasilla onkin keskinäisissä matseissa aina mukavaa jutusteltavaa. Pelin henki on, että iskuja annetaan ja otetaan.

– Siinä on kyse pelistä pelin sisällä. On tunnistettava tilanne, jossa kaveri on heikoilla ja oikein ajoitettu kuittaus siihen vahvistaa tilannetta. Sitten tulee matseja, joissa Furkka tekee kolme maalia meidän verkkoomme ja siinä on enää turha lässyttää mitään, Tomas naurahtaa.

Röyhkeys ja rohkeus auttavat myös tilanteessa, jossa iso mies nostetaan kohdepelaajaksi puskemaan ja rouhimaan keskityspalloja sisään. Viime minuuttien maaleja on tällä kaudella tullut kaksi.

– Hyviä target-tyyppejä on aika vähän. Voi olla niin, että ulkomaalaistaustaisista pelaajista niitä löytyy kotimaisia helpommin, ajatellaan vaikka ( Marius) Noubissia. Siinä on paljon kysymys luonteesta: on uskallettava, ja usein sattuu.

Asennepelaajan ura on nousussa, ja tavoitteita riittää Veikkausliigaa pidemmällekin.

– Haluaisin jonain päivänä vielä pelata Suomen A-maajoukkueessa, Tomas sanoo reippaasti.

Mahdollista on, että joskus tulevaisuudessa Tomas nähdään myös edustamansa joukkueen kapteenistossa. Johtajaominaisuudet paistavat nopeasti silmään.

– Jalkapallojoukkue on tiivis ja pieni yhteisö, joka kokoontuu käytännössä päivittäin pieneen tilaan. On tärkeää, että väellä on hyvä olla ja jos minusta on apua siinä asiassa, autan mielelläni.