Voiko syyskuussa järjestää häät, entä ison yleisötapahtuman? Aluehallintovirastot julkaisivat rajoituksista koosteen, sillä niiltä on kyselty aiheesta paljon

Syksylläkin saa järjestää yleisötapahtumia, mutta yli 50 hengen tapahtumissa pitää noudattaa hygienia- ja turvallisuusohjeita. Juha Inkinen

Minna Harmaala

Aluehallintovirastot (avi) ovat tänään julkaisseet koosteen syyskuun kokoontumisrajoituksista, joista ne päättivät 24. elokuuta, sekä eri viranomaisten toimivaltuuksista.

Syy koosteen julkaisuun on avien mukaan se, että niihin on viime viikosta lähtien tulvinut kysymyksiä aiheesta. Myös julkisuudessa on aluehallintovirastojen mukaan ollut väärää tietoa.

Nyt avit korostavat, että kokoontumisrajoitukset ensinnäkin koskevat vain yleisötilaisuuksia. Yksityistilaisuuksiin, kuten häihin tai ylioppilasjuhliin, avien ohjeilla ei ole vaikutusta. Jos yksityistilaisuus kuitenkin järjestetään ravintolassa, sitä koskevat ravintoloille asetetut rajoitukset.

Yleisötapahtumia koskevien elo- ja syyskuun kokoontumisrajoitusten välillä on erona avien mukaan se, minkä kokoisissa tapahtumissa pitää noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) antamaa hygienia- ja turvallisuusohjetta. Elokuussa ohjetta piti noudattaa tapahtumissa, joissa on yli 500 osallistujaa, mutta nyt syyskuussa tapahtumissa, joissa on yli 50 osallistujaa.

Jos ohjetta noudatetaan, syyskuussa voi avien mukaan edelleen järjestää kaikenkokoisia tapahtumia.

Ravintoloita, baareja, yökerhoja ja kahviloita koskevat syyskuussa samat rajoitukset kuin elokuussa. Tämä tarkoittaa muun muassa, että ravintolassa pitää noudattaa hygienia- ja turvallisuusohjeita ja jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka.

Aluehallintovirastot selventävät koostessaan myös eri viranomaisten toimivaltuuksia.

Avit esimerkiksi valvovat ravintolatoimintaa, mutta niillä ei ole toimivaltaa puuttua yleisötapahtumiin.

– Jos huomaat rajoitusten vastaisia puutteita tapahtumassa, puhu ensin järjestäjän kanssa. Jos se ei auta, ilmoita asiasta poliisille, tiedotteessa sanotaan.

Avit eivät voi myöskään määrätä ketään karanteeniin. Koronatestiin avi voi määrätä yksittäisen ihmisen, mutta ei joukkoa, kuten kaikkia lentomatkustajia.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut