Kohta mennään 3 euron pintxojen perässä – Näin Tamperrada on kasvanut jopa esikuvaansa suuremmaksi

Kaupunkikulttuuri: Baskimaan La Tamborrada muuttui Tampereella Tamperradaksi ja kasvoi kahdeksassa vuodessa jopa esikuvaansa isommaksi ja Suomen suurimmaksi ravintolafestivaaliksi.

Tamperradan ja pintxokilpailun vankasta maineesta huolimatta tämä on yhä monelle tamperelaiselle yllätys: viiden päivän tapahtuma ja kilpailu, jossa ihmiset kiertävät Tampereen ravintoloissa syömässä 3 euron suupaloja eli pintxoja, on Suomen ylivoimaisesti suurin ravintolafestivaali.

Fakta on helppo perustella numeroilla.

Viime vuonna viiden päivän aikana noin 30 000 ihmistä kävi 62 ravintolassa syömässä 300 000 pintxoa.

Näille suupaloille on nyt iso tarve – "Kun kilpailupintxoon on tavoitteena tiivistää ravintolan gastronominen sielu ja esitellä kulinaarinen osaaminen, on suupalan merkitys suuri"

Espanjan Baskimaalla vuosittain tammikuussa järjestettävä La Tamborrada -juhla on kahdeksassa vuodessa kotiutunut hyvin loppukesän Tamperradaksi.

– Olen käynyt säännöllisesti Baskimaalla vuodesta 2009 ja jossain vaiheessa tuli mieleen, että tällainen tapahtuma pitäisi järjestää myös Tampereella. Tamborradakin taipuu niin helposti Tampererradaksi, kertaa tapahtuman perustaja ja pintxokilpailun päätuomari Mikko Reinikka.

Muun muassa ympärivuorokautisesta rummutuksesta tunnetusta La Tamborradasta Tamperrada on lainannut ennen kaikkea baskikeittiön sormisyötävät pikkuannokset, pintxot. Pintxo eroaa tapaksesta siinä, että pintxo nautitaan itse 2–3 suupalalla, kun taas tapas-annokset jaetaan seurueen kesken.

Siinä on useampia komponentteja, mutta lopputulos on enemmän kuin niiden summa.

Pintxokilpailussa jokainen ravintola valmistaa yhden kilpaillupintxon, jonka tuomaristo arvioi. Tuomaripisteistä 60 prosenttia tulee mausta, sekä 20 prosenttia ulkonäöstä ja innovatiivisuudesta kummastakin. Lisäksi kilpailussa järjestetään yleisöäänestys.

– Hyvän pintxon rakenne pysyy kasassa ja se on helposti syötävissä muutamalla suupalalla. Siinä on useampia komponentteja, mutta lopputulos on enemmän kuin niiden summa. Lisäksi arvostan jonkinlaista yllätysmomenttia esimerkiksi jälkimaussa, avaa päätuomari Reinikka.

Käytännössä kaikki mukana olevat ravintolat tekevät tapahtumaan kilpailupintxon lisäksi myös muita pintxoja.

– Monesti ne ovat jopa parempia kuin kisapintxo, joka pitää lyödä lukkoon jo toukokuussa.

Myöskään taloudellista merkitystä alalle ei saa aliarvioida. Pelkästään pintxoja myymällä ala saa eräälle vuoden hiljaisimmista ravintolaviikoista miljoonaluokan tuloruiskeen.

Pirfestin viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan Tamperrada-vieraista lähes puolet ilmoitti käyttäneensä ilmoitti vähintään 100 euroa festivaaleilla. Yli 40 prosenttia oli tehnyt osallistumispäätöksen yli puoli vuotta ennen tapahtumaa. Tapahtumaa kertoi suosittelevansa ystävilleen 95 prosenttia vastaajista.

– Ajatus on se, että ravintolaan lähtemisen kynnys madaltuu, kun ravintola puristaa koko gastronomisen osaamisensa 3 euroa maksavaan pintxoon. Tämä on loistava tilaisuus ravintolalle markkinoida osaamistaan.

Vuonna 2013 mukana oli kymmenen ravintolaa. Tänä vuonna Tampererradaan ja pintxokilpailuun osallistuu 50 paikkaa.

– Ilmoittautuneita oli aluksi tulossa enemmänkin, mutta kevään koronakriisin jäljiltä Tampereella on yhä monta ravintolaa edelleen suljettuna. Toimiala on syvissä vaikeuksissa, toivomme että Tamperrada osaltaan auttaa ravintoloita saamaan lisää uusia asiakkaita ja myyntiä, muistuttaa Reinikka.

Pintxoja on tarjolla Tamperradaan osallistuvissa ravintoloissa ensi viikolla tiistaista lauantaihin.

Pintxokilpailu

MM-kisat Tampereelle?

Tampereella kaavaillaan pintxon valmistuksen MM-kisoja vuodelle 2026. Asialle on vahva tuki myös pintxojen kotikonnuilla Espanjan Baskimaalla. Tamperrada aloitti viime vuonna yhteistyön Espanjan Baskimaan Bizkayan maakunnan kanssa. Maakunnan hallinto haluaa olla edistämässä ja levittämässä ympäri maailmaa.

– Näin suurta pintxotapahtumaa ei ole edes Baskimaassa. Kun kaksi vuotta sitten kuulin tapahtumasta ensimmäisen kerran, en ollut uskoa sitä todeksi, kertoo toista kertaa Tamperradan tuomaristossa mukana oleva Basking Food Festin toimitusjohtaja Juan Antonio Bilbao.

Tamperrada on mennyt monella tapaa esikuva Tamborradan ohi.

– Kun Baskimaalla rajaudutaan yhden korttelin paikkoihin, kierretään Tampereelle listan kanssa kaupunginosasta toiseen, kertoo Mikko Reinikka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut