Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väsymys ei ole ainoa työuupumuksen oire, sanoo Tampereen yliopiston dosentti – "Kun tekemisensä merkityksen näkee, työn vetovoima säilyy"

Näkökulma: Ihminen voi uupua missä ammatissa tahansa, sanoo Anne Mäkikangas.

Millaista suomalaisen työelämän oikein pitäisi olla, ja millä volyymillä ihmisen pitäisi työpaikalla oikein tulisi olla ja suorittaa, jotta se olisi riittävästi?

Minkä verran on tarpeeksi, jotta työuupuminen ei iske kiinni?

Asiaa on nyt osaltaan tutkinut ryhmä, jonka yksi jäsen on Tampereen yliopiston työpsykologian dosentti Anne Mäkikangas. Kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä toteutettu tuore julkaisu on päivittänyt osaltaan työuupumukseen liittyviä ydinoireita. Asia vaikuttaa nyt olevan pinnalla. Mäkikangas naurahtaa, että tämän viikon työajasta iso osa on mennyt erilaisten haastattelujen antamiseen. Teema kiinnostaa paljon.

– Yksi asia mikä on tullut uutena on se, että 30-40 vuotta sitten vielä ajateltiin että työuupumus liittyy keskeisesti ihmissuhdetyöhön. Nyt tiedetään, että ihminen voi uupua ihan missä ammatissa tahansa, Mäkikangas sanoo.

Uupumus voi näkyä monella tavalla.

– Yksi oire on heikentynyt ammatillinen itsetunto ja se ilmenee tutkimuksemme yhtäaikaisesti kyynistymisen kanssa. Tätä ei ole työssä jaksamisen tutkimisessa otettu viime vuosina välttämättä kovin vakavasti, enemmänkin sitä on vähän kyseenalaistettukin.

Tutkijaryhmän tulokset osoittavat Mäkikankaan mukaan senkin, että myös esimiestason tulee olla jatkossa entistä paremmin hereillä asian suhteen.

– Vain väsymykseen reagointi ei riitä, on myös kiinnitettävä huomiota työhön liittyviin tunteisiin ja asenteisiin.

Mäkikangas on vuosien varrella korostanut asiaan liittyen fraasia ”työlläsi on merkitystä”. Juuri merkityksellisyyden kokemusta hän pitää jaksamisen kannalta keskeisenä asiana

– Kun oman tekemisensä merkityksen näkee, työn vetovoima säilyy. Motivaation kannalta oleellista on, että tunnemme hallitsevamme tehtävän, meillä on siihen vaikutusvaltaa ja koemme olevamme työyhteisössämme tarpeellisia.

Työuupumuksesta toipumisessa on tärkeää muuttaa omaa suhtautumistaan työhön ja on tärkeää, että kuormittavaa työtä myös konkreettisesti kehitetään. Muutos vaatii sitä, että useampia asioita tehdään eri tavalla kuin ennen.

– Jos tulee työuupumuksesta toipuneena työhön, joka ei ole muuttunut mihinkään, sama kierre lyö helposti uudelleen päälle, Mäkikangas huomauttaa.