Fimlab aloittaa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa maanantaina massatestauksen – "Tässä näkee sen, miten monipuoliseen käyttöön halli sopii"

Kaupunki: C-hallissa pelattiin vielä alkuvuonna jalkapallon harjoitusotteluja ja ajettiin supercrossia. Nyt se pyhitetään koronatestaukselle, jota on valmius jatkaa jopa kuukausien ajan.

Juuri nyt paikan päällä on hiljaista, mutta odottakaapas hetken päästä.

Tällainen kuvailu on tuttua Tampereen messu- ja urheilukeskuksen arkea kuvaillessa, mutta maanantaista kello 8 alkaen arkea sävyttää poikkeuksellisempi meininki. Silloin C-halli nimittäin täyttyy autoista, joissa väki odottaa vuoroaan Fimlabin koronatesteihin.

– Kuusi autolinjaa otetaan rinnakkain. Ovet voivat vaikuttaa kompakteilta, mutta kyllä tuosta takaovesta mahtuu rekkakin ulos, se on ihan mitattu, vakuuttavat testauksesta vastaavan Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila sekä Finland Eventsin tapahtumajohtaja Hannele Nuotio.

Lähtökohtaisesti Fimlab pyrkii tarjoamaan näytteenottoa seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan, mutta tarkemmat aukioloajat täsmentyvät toiminnan edetessä. Lielahtikeskuksessa on ollut jonkin aikaa samantapainen drive-in -testaus, josta on saatu hyviä kokemuksia.

– Lähtökohtaisesti mennään aamusta iltaan viikon jokaisena päivänä. Heinäkuusta asti olemme rekrytoineet ammattilaisia testausta toteuttamaan ja rekrytointi on koko ajan meneillään, Mustila kertoo panostuksesta.

Koronatestiin pääseminen etenee seuraavanlaisesti: ensin hoitoyksikkö toteaa testaustarpeen, tekee lähetteen ja ajanvarauksen näytteenottoa varten. Testattavat saapuvat näytteenottoon autolla. Autossa he myöskin istuvat silloin, kun testi otetaan.

Kyllä tuosta takaovesta mahtuu rekkakin ulos.

Ensimmäiseksi he tulevat tarkastuspisteeseen, josta ollaan puhelimella yhteydessä näytteenoton ohjaukseen. Tarkastuspisteessä tarkistetaan, että testattavalle on tehty lähete ja varmistetaan oikea puhelinnumero, johon tekstiviestivastaus valmistuneesta tuloksesta lähetetään.

Hannele Nuotiota naurattaakin hieman kysymys siitä, olisiko hallikokonaisuuden tämäntapaista käyttöä koskaan aiemmin voinut edes arvata. Nuotio on ollut työnantajan palveluksessa nyt 34 vuoden ajan.

– Tässä näkee kuitenkin käytännössä nyt sen, miten monipuoliseen käyttöön hallikokonaisuus soveltuu. C-Hallissa on pelattu tammikuussa jalkapalloa ja pesäpalloa, myöhemmin vuoden aikana vedetty supercrossia ja nyt sitten tämä palvelee ihmisiä koronatestauksessa. Se on ihan mahtavaa, Nuotio innostuu.

Vielä ei ole tiedossa, miten kauan aikaa Fimlabin testaus C-hallissa viivähtää. Siihen on kuitenkin varauduttu, että testejä tehdään vielä tarvittaessa kuukausien ajan. Kesä ehtii helpostikin tänä aikana muuttua syksyksi ja syksy kenties talveksikin asti.

– Hyväähän on se, että testit voidaan tehdä suojatussa tilassa. Olosuhteista ei siis aiheudu tahattomastikaan häiriötä, Nuotio huomauttaa.

Koronan selättämiseen naisilla on napakka ohje.

– Noudattakaa ohjeita.

Uusi valtakunnallinen koronatestausstrategia nostaa kapasiteettitavoitteen 20 000 näytteeseen vuorokaudessa. Pelkästään Fimlab on tässä vaiheessa ottanut Tampereen-seudulla tuhansia koronanäytteitä.

– Varautua kannattaa, sillä tässä vaiheessa me olemme ottaneet pelkästään Tampereella tuhansia koronanäytteitä.

Vaatii vastauksen

Voiko testiin tulla polkupyörällä?

Monet ovat ihmetelleet, että osaan drive-in -koronatesteistä joutuu menemään autolla ja osaan pääsee esimerkiksi polkupyörällä ja kävellen. Tampereen messu- ja urheilukeskuksen testiin ei kävellen tai polkupyörällä ole asiaa.

- Asia perustuu siihen, että auto tarjoaa tietysti rakenteellisesti suojan eikä tartuttamisriskiä ole. Pyörän kanssa liikkuva voi tartuttaa myös muita mikäli hänellä on koronavirus. Asiassa ajatellaan paitsi potilasta, myös testaajaa, sanoo Fimlabin Anu Mustila.

Tarkastuspisteen jälkeen testattava ajaa auton varsinaiseen näytteenottoon. Testattava näyttää Kela-korttia tai ajokorttia auton ikkunan läpi näytteenottajalle, joka näin varmistaa testattavan henkilöllisyyden.

Sen jälkeen näytteenottaja ottaa nenänielunäytteen testattavasta auton ikkunan kautta. Fimlabin mukaan alkuvaiheessa tavoitteena on ottaa päivän aikana noin 900–1 000 näytettä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut