Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutuuskirja: Näin Mikko Alatalo muistelee vuonna 1979 saamaansa huumetuomiota – "Siellä jointti kiersi ringissä ja vedin muutaman henkosen"

Helmikuussa 1979 Tampereen Yo-talolla sattui jotain, josta Mikko Alatalo on saanut kuittailua senjälkeisen elämänsä ajan. Tapahtumista on tehty myös monenlaisia tulkintoja, ja oman näkemyksensä asioiden kulusta kertoo nyt asianosainen, siis Alatalo itse elämäkertakirjassaan Hän hymyilee kuin Mikko (Docendo).

Keikkansa jälkeen Alatalo tuli takahuoneeseen, jossa Veltto Virtanen ja musiikkivaikuttajana tunnettu Tapio Korjus – ei pidä sekoittaa samannimiseen keihäänheittäjään – polttelivat pilveä. Kaksikko poltti savuketta, ja tarjosi siitä myös Alatalolle, joka otti henkoset sen kummemmin asiaa miettimättä. Mainitusta kaksikosta Virtasen suhde huumausaineisiin oli myönteinen ja hän oli kehunut hasiksen vaikutuksia myös julkisesti.

Ongelmia syntyi, kun samana keväänä Virtanen haettiin kotoaan kuulusteluihin huumetematiikkaan liittyen. Hän kertoi kuulusteluissa kahden kaverinsa nimet, jotka olivat myös käyttäneet: siis Alatalo ja Korjus.

Alatalo kuvitteli olevansa tapauksessa todistajan roolissa, mutta hän sai syytteen. Seurauksena oli lopulta 450 markan sakkorangaistus käyttörikoksesta. Oikeudenkäynnissä kuultiin muun muassa Veltto Virtasen luento eri huumausaineiden eroista.

Yhden lehtijutun mukaan Alatalo oli väittänyt, ettei tiennyt polttaneensa hasista.

– Se ei pidä paikkaansa. Kerroin ihan tarkasti poliisin tutkintapöytäkirjaan, että siellä jointti kiersi ringissä ja vedin muutaman henkosen.

Kirjan perusteella 1970-luvunkaan Tampere ei ollut millään lailla syrjässä huumausaineiden maailmasta. Alatalo sanoo, että pilvi tuli asiana vastaan ensimmäistä kertaa jo heti siinä vaiheessa, kun pohjoisen poika saapui Kiiminkijoen varresta Tampereelle ja mukaan tamperelaiseen yliopistomaailmaan.

– Ei musta mitään pössyttelijää tullut, se ei ollut minulle tai bändeilleni mitenkään merkityksellistä. Kännissä siellä lähinnä pyörittiin. Juicea huumepoliisi kyttäsi ihan tosissaan.