Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lamminrahkan uusi eritasoliittymä valmis, mutta muu kuin työmaaliikenne nousee sille vasta kahden vuoden kuluttua – Sillalla tilaa Lahdentien neljälle kaistalle ja ratikalle

Ojalan ja Lamminrahkan uusien kaupunginosien sisääntuloreitti Lahdentieltä, Lamminrahkan eritasoliittymä on valmistunut.

Uusi eritasoliittymä sijoittuu Tampereen Atalan ja Kangasalan Lentolan liittymien väliin.

Eritasoliittymän avajaisia vietettiin keskiviikkona.

Liittymä on aluksi vain työmaaliikennekäytössä Lamminrahkan, Ojalan ja Lemetyn uusien alueiden sisäisen kunnallistekniikan rakentamista varten. Yleiselle liikenteelle liittymä avataan vuoden 2022 syksyllä, kun Lamminrahkan katuverkkoa on valmistunut.

Lamminrahkan eritasoliittymän rakennutti Pirkanmaan ELY-keskus ja urakoi Destia Oy. Yhteensä 6,9 miljoonan euron kustannuksista vastasivat Kangasalan ja Tampereen kaupungit puoliksi. Valtio rahoitti eritasoliittymän suunnittelua 100 000 eurolla. Rakentaminen kesti noin puolitoista vuotta. Risteyssillan kunnossapidosta vastaa jatkossa Kangasalan kaupunki, jonka katuverkkoon silta yhdistyy.

Liittymä on rakennettu niin, että se mahdollistaa valtatien nelikaistaistamisen Lahdentien liikennemäärien kasvun myötä. Risteyssillan rakenteissa on varauduttu myös raitiotiehen. Tampereen puoleisilla rampeilla on bussipysäkit, joilla bussilinja 42 (Tampere-Kangasala) alkaa pysähtyä asukkaiden muutettua Lamminrahkaan.

Sillalla on molemmin puolin jalkakäytävät sekä ajoradasta tasoerolla erotetut pyörätiet. Urakassa uusittiin myös Lahdentien alittavat kaksi alikulkua (Kiveliön ja Kotipellon alikulut), jotka toimivat jatkossa kävelyn ja pyöräilyn yhteyksinä Lamminrahkan sekä Kiveliön ja Lemetyn/Vatialan alueiden välillä.

Ramppien penkereissä käytettiin Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon louhetta noin 65 000 kuutiota. Lisäksi ramppien jakavissa rakennekerroksissa käytettiin betonimursketta noin 7000 kuutiota, joka on noin viidesosa urakan jakavista rakennekerroksista.

Meluseinään sekä eritasoliittymän siltaan toteutettiin taidetta osana urakkaa. Sillan kaiteita elävöittävät teräksiset, värikkäät lehdet ja meluseinää eri vuodenaikoina kuvatut varpuset. Taideteokset on suunnitellut tamperelainen ROP-taiteilijaryhmä (Tuomo Rosenlund ja Pekko Orava).

Eritasoliittymästä pohjoiseen erkaneva Ojala-Lamminrahkan pääkatu, Mossin puistokatu on rakenteilla ja ensimmäiset muutama sata metriä jo päällystettykin. Lamminrahkan puolen Rissonkadun rakentaminen alkaa eritasoliittymän ja Mossin puistokadun kautta syksyllä. Mannakorventien suunnittelu eritasoliittymästä etelään kohti Vatialaa alkaa ensi vuonna.

Lamminrahkan ensimmäiset asuntorakennuttajat on valittu ja asuntojen ennakkomarkkinointi alkaa ensi vuonna. Omakoti- ja kaupunkipientalotonttien haku alkaa helmikuussa 2021 ja yritystonttien haku on parhaillaan käynnissä. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan 2023, jolloin myös alakoulu ja pienten lasten yksikkö, ml. päiväkoti, valmistuvat.

Lisää uudesta eritasolittyymästä keskiviikon Tamperelaisen Naapurit-uutissivulla.