Lukijalta | Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitus on uhattuna – Yhdeltätoista järjestöltä yhteinen kannanotto: "Suomi ei saa nyt toistaa 1990-luvun laman virheitä"

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n myöntää avustuksia Veikkauksen voittovaroista. Avustuksia uhkaa Valtiovarainministeriön talousarvioesityksen mukaan kolmanneksen leikkaus, mikä tarkoittaa 127 miljoonaa euroa. Leikkauksen perusteluna on Veikkauksen pelituottojen nopea pieneneminen. STEA toimii sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa.

Nyt on tärkeää turvata järjestöjen toiminnan rahoitus. Poliittisten päättäjien tulee löytää ratkaisu siihen, millä tavalla toiminta ja rahoituspohja turvataan.

Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on merkittävä rooli arjen hyvinvoinnin ja turvallisuuden tuottamisessa. Järjestöt organisoivat ammatillisen tuen lisäksi vertaistukea ja vapaaehtoistoimintaa. Järjestöjen kautta moni on löytänyt itselleen voimauttavan yhteisön ja yksinäisyys on vähentynyt.

Me allekirjoittaneet järjestöt tuotamme STEA-avustuksilla mm. maksuttomia matalan kynnyksen toimintoja ja palveluja sekä vertaistukea v. 2020 yhteensä 8,1 miljoonalla eurolla.

Järjestöjen palveluista saavat apua ja tukea kymmenet tuhannet pirkanmaalaiset haastavissa elämäntilanteissaan. Näiden toimintojen ja palveluiden tarpeen ja kysynnän yhä kasvaessa tuntuu mahdottomalta miettiä miten käännyttää ovelta pois ensi vuonna joka kolmannes avun tarvitsija.

Suomi ei saa nyt toistaa 1990-luvun laman virheitä matalan kynnyksen auttamisessa. Koronajälleenrakentaminen edellyttää järjestöjen vahvaa roolia kuten keväällä pandemian ensimmäisessä aallossa näimme.

Maria Länsiö, toiminnanjohtaja, Tampereen ensi- ja turvakoti ry

Mervi Janhunen-Ruusuvuori, toiminnanjohtaja, Setlementti Tampere ry

Mari Uusi-Niemi, Nuorten turvatalon johtaja, SPR Nuorten turvatalo

Markku Virkamäki, toimitusjohtaja, kehitysvammaisten palvelusäätiö

Matti Helin, järjestöjohtaja, TampereMissio ry

Eeva Laine, toiminnanjohtaja, MLL Tampereen osasto ry

Riitta Kraatila, toiminnanjohtaja, Yhdessä Selviytymisen Tuki YSTI ry

Maarit Hirvonen, toiminnanjohtaja, Mielen ry

Mervi Matswetu, toiminnanjohtaja, Kansalaistalo Mansikkapaikka ry

Meri Kianto, toiminnanjohtaja, Pakolaisnuorten tuki ry

Anu Havas, kehittämispäällikkö, Nääsville ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut