Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En aina usko, että luvut ymmärretään vahingossa väärin" – Taloustilanne ja vaalivuosi ovat arveluttava yhdistelmä, myöntää talousjohtaja Jukka Männikkö

Näkökulma: Ennen näkemättömän tiukka taloustilanne ja vaalivuosi ovat arveluttava yhdistelmä, pelkää talousjohtaja Jukka Männikkö

Teen työtä jolla on merkitys? julistaa Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikön t-paita.

– Huomaa, että siinä on kysymysmerkki. Tämä on tällaista työpaikan sisäistä itseironiaa, selittää Männikkö.

Vastauksen pitäisi olla ilmiselvä. Männikkö kasaa Tampereen kaupungin talousarviokehystä täysin poikkeuksellisesta taloustilanteessa. Nyt, jos koska, pitäisi itsestään selvästi olla käyttöä kokeneiden kuntatalouden osaajien työpanokselle.

Ensimmäinen syy kysymysmerkkiin tulee edelleenkin sumuisista talousennusteista. Tällä hetkellä tehdyt arviot ja suunnittelutyö voivat olla 2–3 viikon päästä auttamattomasti vanhentuneita.

– Epävarmuutta on paljon. Jos toinen aalto tuo massiiviset talousvaikutukset, ollaan lirissä.

Ensi vuoden budjettikehyksessä alijäämäarvio yli 35 miljoonaa euroa. Tänä vuonna mennään kohti 26 euron miinusta.

En aina usko, että luvut ymmärretään vahingossa väärin.

– Mitään uusia menoja lisääviä toimintoja ei hyväksytä ilman karsimista muualta, selventää Männikkö.

Sitten tulee toinen syy kysymysmerkkiin. Konkreettisia toimia vaativaan ennennäkemättömään taloustilanteeseen joudutaan vaalivuoden alla. Männikkö myöntää, että yhdistelmä tekee talousmiehen skeptiseksi.

– Ei se sitä ainakaan vähennä. Taas tuntuu olevan kova kiusaus luvata rahaa asioihin, johon meillä ei ole oikeasti mahdollisuutta. Lisäksi luodaan mielikuva, että talous saadaan helposti oikaistua siirtämällä rahaa investoinneista käyttötalouden rahoittamiseen.

Kuntademokratian perusteet ovat Männiköllä toki hallussa. Budjettivaltaa kaupungissa käyttävät kaupunkilaisten valtuuttamat kaupunginvaltuutetut, joille virkamiehet tekevät pohjatyön. Poliitikko elää lupaamalla parannuksia äänestäjien asioihin, muistuttaa Männikkö. Silti asetelma vääristää kaupunkilaisten kuvaa kokonaistilanteesta.

– Jos keskustelee ja käy asioita kahdestaan luottamushenkilöiden kanssa läpi, niin tilanne kyllä ymmärretään. Kun asioita kerrotaan eteenpäin äänestäjille, tietyt faktat ja luvut unohdetaan kokonaan. En aina usko, että luvut ymmärretään vahingossa väärin. Vaalien alla kiusaukset tähän ovat aina suuremmat.

Kiitosta Männikkö antaa siitä, että Tampereella asioista tavataan päästä laajaan poliittiseen sopuun. Tosin useimmiten laaja sopu on kaupungille kalliimpi. Toinen kiitos tulee siitä, että tehdyt päätökset pyritään toteuttamaan tehokkaasti. Purnaajat ovat harvassa.

– Tavalla tai toisella tässä päästään eteenpäin. On aina päästy.