Syksyn märät keli lähestyvät, ovatko renkaasi kunnossa? Näin monella suomalaisella ne ovat

Jos kahden euron kolikon ulkoreuna uppoaa uraan, rengas on turvallinen. Arkistokuva. Arkisto/ Markus Mäki

Kesärenkaiden turvallisuus punnitaan syksyn sadekeleillä, muistuttaa rengas- ja autonhuoltoketju Vianor.

Suurin osa eli 64 prosenttia suomalaisista ajoi tänä kesänä hyväkuntoisilla renkailla, selviää Vianorin keräämästä rengasdatasta, jota varten mitattiin touko-elokuussa yli 7 000 asiakkaan autojen alla olevat renkaat.

Hyvässä kunnossa olevien renkaiden urasyvyys oli yli neljä millimetriä.

Reilulla kolmanneksella, 36 prosentilla, puolestaan oli autonsa alla renkaat, joissa on urasyvyyttä alle millimetriä eli alle Autorengasliiton turvasuosituksen.

Turvallisimmat renkaat Vianorin mittauksissa löytyivät pääkaupunkiseudulta, jossa hyväkuntoisia renkaita oli 70 prosenttia. Ketjun toimipisteiden korkeimpaan tulokseen yllettiin Helsingin Suutarilassa, jossa asiakkailla mitatuista renkaista peräti 88,5 prosenttia oli hyväkuntoisia.

Lain mukaan kesärenkaassa on oltava urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta Autonrengasliiton mukaan riski joutua vesiliirtoon kasvaa ja jarrutusmatka pitenee useilla metreillä jo silloin, kun urasyvyyttä on jäljellä alle neljä millimetriä.

Kuluneet renkaat ovat siis varsinkin märillä teillä turvallisuusriski.

– Juuri syksyllä hyväkuntoisista kesärenkaista on autoilijalle suurin hyöty, kun tiet ovat usein märkiä ja pitoa tarvitaan. Kuljettajan on erittäin tärkeää tietää, missä kunnossa renkaat ovat. Sen mukaan sitten sovitetaan ajonopeus erilaisiin tilanteisiin ja keliolosuhteisiin, sanoo Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen tiedotteessa.

Hyväkuntoisen renkaan tuoma lyhyempi jarrutusmatka voi myös pelastaa hengen esimerkiksi hirven ilmestyessä tielle syyshämärässä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut