Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanna Marin kommentoi linjapuheessaan suomalaista työelämää tiukin sanakääntein – "Osa ihmisistä työskentelee ihmiskauppaan rinnastettavissa oloissa"

SDP:n puheenjohtajaksi sunnuntaina valittu pääministeri Sanna Marin on pitänyt ensimmäisen linjapuheensa puheenjohtajana. Puheessaan Marin otti tiukasti kantaa suomalaiseen työelämään, jossa hän näkee lukemattomia ongelmia.

– Suomi on pohjoismainen hyvinvointivaltio ja on täysin kestämätöntä, että suomalaisessa työelämässä osa ihmisistä työskentelee ihmiskauppaan rinnastettavissa oloissa. Räikeisiin epäkohtiin, joista olemme saaneet lukea esimerkiksi siivous- ja ravintola-alalla, on puututtava täydellä voimalla. Ei voi olla niin, että Suomessa osa ihmisistä työskentelee epäinhimillisissä oloissa, alipalkattuna ja jaksamisensa äärirajoilla, Marin totesi linjapuheessaan ääni kiristyen.

– Kaikki välineet tällaisen riistotalouden lopettamiseksi on etsittävä ja käytettävä. Alipalkkaukseen puuttuminen tehokkaasti esimerkiksi hallinnollisten sanktioiden kautta ja ammattijärjestöjen ryhmäkanneoikeus ovat työkaluja, joita on otettava käyttöön. Muitakin välineitä tarvitaan, Marin huomautti.

Yksi vaihtoehto löytyisi hänen mukaansa työ- ja elinkeinoministeriön asettaman työryhmän ehdotuksista.

– Se esittää muun muassa ulkomaalaislakiin muutosta, jonka perusteella työperäisen hyväksikäytön uhrilla olisi oikeus jatkaa maassa oleskelua, työnhakua ja työntekoa samalla tai muulla ammattialalla, olemassa olevan oleskelulupansa puitteissa. Tämä on yksi konkreettinen esitys, jolla helpotettaisiin hyväksikäytön uhrin mahdollisuutta hakea apua.

Marin kannusti omaa puolueväkeään työelämään liittyvien haasteiden pariin. Siihen hänen mukaansa myös puolueen ideologinen perintö velvoittaa.

– Työelämän kehittäminen reilummaksi kaikille on yksi sosialidemokraattisen liikkeen perustehtävistä. Tätä työtä me olemme tehneet väsymättä liikkeemme koko olemassaolon ajan.