Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Demarit tulevat viikonlopuksi Tampereelle kylään – Ilmari siivosi ja pesi ikkunat sen kunniaksi

Politiikka: SDP pitävät viikonloppuna puoluekokouksen tamperelaiseksi myös virallisesti muuttuneen toisen kauden kansanedustaja Ilmari Nurmisen naapurissa. Nurminen on viikonlopusta jo ennakkoon hyvin innoissaan.

Kansanedustaja Ilmari Nurminen, 29, on innoissaan. Miehen edustama puolue SDP pitää puoluekokouksensa viikonvaihteessa noin 150 metrin päässä omasta kotiovesta.

– Olen siivonnut ja pessyt ikkunatkin. Olen jo ehtinyt kutsua useamman tuttavani vierailulle, Nurminen kertoo.

Lisäksi kansanedustajan toinen ilon aihe on se, että Nurmisen monivuotinen sydänystävä, rouva pääministeri Sanna Marin valitaan sunnuntaina aamupäivällä myös puolueen johtoon.

– Me olemme nähneet hänen kanssaan ensimmäistä kertaa kymmenen vuotta sitten. Menin Tampereen työväentalolle, Sanna oli siellä ja kaikki vaan alkoi kulkea välittömästi. Meillä ei ole koskaan ollut vastakkainasettelua, vaan aitoa yhteistyötä, kertoo monet juhlapyhät pääministerin kanssa viettänyt Nurminen.

– Politiikassa on tärkeää, että asiat sanoitetaan selkeästi. Sanna on onnistunut siinä mahtavasti: hän tuli viime vuonna hätiin Antin ( Rinne) sairastuttua ja onnistui vaikeassa paikassa upeasti, Nurminen viittaa alkuvuoden 2019 televisiotentteihin.

Sanna Marinista on tullut viimeistään nykyisessä asemassaan jonkinlainen politiikan pop-tähti, mutta onko vahvassa henkilökannatuksessa myös riskinsä? Viikonloppunakin puolueelle valitaan kolme varapuheenjohtajaa, mutta kukaan ei vaikuta olevan juuri kiinnostunut siitä, miten käy esimerkiksi Timo Harakan tässä leikissä.

– Sanna johtaa ja joukkueena tehdään. Varapuheenjohtajaäänestys on tärkeä ja onneksi siihen on hyviä ehdokkaita, sanoo Nurminen, joka ei eduskuntaryhmän puheenjohtajistoon kuuluvana halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Suurin osa ehdokkaista on kollegoitani. En halua toimia ketään vastaan.

On myös pohdittu sitä, löytääkö duunariäijä enää itseään Sanna Marinin sateenvarjon alta.

– Olen kiertänyt paljon kenttää, ja niiden kohtaamisten perusteella uskallan sanoa, että aivan varmasti löytää.

Nurmisen ura on kokenut myös sellaisen käänteen, että mies on asettunut Tampereelle nyt myös virallisemmin. Se tarkoittaa sitä, että sastamalaistaustainen Nurminen asettuu myös ensi kevään kuntavaaleissa ehdolle Tampereelta.

– Tampere on koko maakunnan keskus, ja täältä käsin pystyy vaikuttamaan laajasti myös koko maakunnan asioihin. Tulin tänne aikoinaan opiskelemaan, kävin sitten töissä Prismassa ja Sokoksessa ja lopulta ura eteni niin, että minusta tuli kansanedustaja, Sorsapuiston laidalla pitkään asunut Nurminen sanoo.

Tampereen asioiden osalta kansanedustaja haluaisi vaikuttaa etenkin sote-kysymyksiin.

– Tiedän, että Tampereella on haastava taloudellinen tilanne, mutta taloutta ei mielestäni voi lähteä korjaamaan niin, että pienituloisilta aletaan leikata, Nurminen huomauttaa.

SDP:n 46. puoluekokous alkaa lauantaina Tampere-talossa. Kokoukselle on varattu kolme päivää. Puheenjohtajisto valitaan sunnuntaina, kokous päättyy aikataulun mukaan maanantaina iltapäivällä.