Taideväärentäjä Veli Sepän tarina poiki jo toisen kirjan – "Istuttiin Toijalan huoltoasemalla ja välillä Veli sanoi ei ja välillä kyllä"

Keskiviikkona julkistettiin myyntiin Marko Erolan ja Jouni Rannan toinen yhteinen teos Mieletön vilppi. Se on jatko-osa best selleriksi muodostuneelle Vilpitön mieli–kirjalle, josta Tampereen Komediateatteri teki näytelmän viime syksynä.

Kirjan keskiössä on taidekauppias Jouni Rannan ja taideväärentäjä Veli Sepän tarina. Ranta kuvailee kohtaamisiaan Sepän kanssa suoraviivaisesti, itseään tai Seppää sen kummemmin säästelemättä.

– Saattoi olla sellaisia kohtaamisia takavuosina, että Veli ilmaantui taloni takapihalle varmaan pienessä seitinohuessa, että täällä olisi taas tällainen tämän ja tämän taiteilijan taulu. Minä sitten katsomaan, että ei taida ihan alkuperäisteoksesta olla kyse, mutta on sinulla siinä ainakin hienot kehykset jotka voin ostaa, Ranta murjaisee.

Tässä kirjassa kuullaan myös Veli Sepän näkemys tapahtuneista. Se ei ollutkaan Marko Erolan mukaan mikään yksinkertainen asia.

– Sovimme varmaan kymmenkunta palaveria Toijalan huoltoasemalle. Välillä Veli oli sitä mieltä, että ei ja välillä kyllä ja välillä ei ja välillä kyllä. Lopulta pakkaan jäi se kyllä, Marko Erola kuvailee.

Jouni Ranta on kertonut jo aiemmin, että hänen ja Sepän välinen ystävyys perustui puhtaasti rahaan. Molemmat hyötyivät. Henkilökohtaista ongelmaa miesten välillä ei ollut tai välille jäänyt.

Veli Seppä sai kahden vuoden ehdollisen tuomion vuonna 2017. Hän tunnusti poliisille esitutkinnassa, että hän oli signeerannut ainakin yli sata maalaamaansa taulua tunnettujen taiteilijoiden nimiin.

Jouni Ranta taas tuomittiin vuonna 2005 hieman yli kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hän on kertonut julkisuudessa kaupanneensa taideväärennöksiä työkseen 30 vuoden ajan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut