Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen uuden keskuspuhdistamon pitäisi jopa parantaa Pyhäjärveä, mutta poppakonsteja ei ole luvassa: "Ei Pyhäjärvestä pohjaan asti näkyvää Inarinjärveä tule"

Ei ääntä, melua tai hajuhaittoja. Tampereen tulevan keskuspuhdistamon tavoitteena on olla kaupunkilaisten arjessa mahdollisimman huomaamaton.

– Jätevesien käsittelyllä on kaksi päämäärää: vesiensuojelu ja terveydensuojelu, sanoo Tampereen keskuspuhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Timo Heinonen.

– Puhdistamon perusolemus on, ettei haluta vaikuttaa arkeen vaan mahdollistaa arkea ja että ei tule kielteisiä vaikutuksia.

Kielteiset vaikutukset ovat esimerkiksi hajuhaitat.

– Nykyistä Viinikanlahden puhdistamoa ja vähän myös Raholan ja Haikan puhdistamoita on kritisoitu siitä, että ne haisevat ja haisevathan ne toisinaan, Heinonen toteaa.

Hajuhaittojen välttämiseksi Sulkavuoren keskuspuhdistamo rakennetaan pääosin maan alle.

– Tietenkin se, mikä asukkaille näkyy on, että Pyhäjärvi pysyy hyvänä tai jopa parempana, Heinonen sanoo.

– Mitään poppakonsteja puhdistamo ei anna. Ei Pyhäjärvestä pohjaanasti näkyvää kirkasta Inarinjärveä tule eikä kuulukaan tulla.

Uusi keskuspuhdistamo kuitenkin vähentää Pyhäjärveen kohdistuvaa kuormitusta, vaikka asukasluku kasvaisi ja teollisuutta tulisi lisää.

– Puhdistamo mahdollistaa seutukunnan kehittymisen, kun sitä kunnanisät ja -äidit suunnittelevat, Heinonen toteaa.

Tampereella puhdistetaan jo nyt omien jätevesien lisäksi Kangasalan, Pirkkalan ja Ylöjärven jätevedet. Tulevaisuudessa keskuspuhdistamolla käsitellään myös Lempäälän ja Vesilahden jätevedet.

– Mehän lähdemme siitä, että vuonna 2040 tämä pystyisi palvelemaan 430 000 asukasta ja teollisuutta. Sen jälkeen puhdistamoa pystyy laajentamaan jos tarve vaatii, Heinonen kertoo.

Puhdistamoon liittyy muutama iso kokonaisuus: itse puhdistamon lisäksi siirtoviemärit ja kaksi pumppaamoa, jotka tulevat kaava-alueiden keskelle. Esimerkiksi Viinikanlahteen tulossa olevan pumppaamon ulkomuoto on hahmoteltu näyttäväksi ja tulevaan asutukseen sopivaksi.

Puhdistamoprojekti etenee Heinosen mukaan aikataulussaan. Tällä hetkellä meneillää on neljä isoa urakkaa. Sulkavuoren louhintaurakkaa tehdään nyt kahdesta päästä: Sulkavuoden lisäksi Vihilahdesta Sulkavuoren suuntaan. Louhinta tulee kestämään vielä pitkään: Sulkavuoressa vuoden 2021 loppuun asti. Louhinnat voivat aiheuttaa tärinää ja melua lähialueilla.

Siirtoviemärityömaat haittaavat liikennettä tällä hetkellä muun muassa Härmälässä Valmetinkadulta Leirintäkadulle ja Hatanpäänkadulla, jossa työmaa menee tänä vuonna sairaalan ohi.

Siirtoviemärityömailla on ollut myös läheltä piti -tilanteita pyöräilijöiden ja kuorma-autojen välillä.

– Olemme koittaneet hillitä pyöräilijöiden nopeuksia Vihilahdessa Lahdenperänkadun risteyksissä. Toivomme, että siellä ajettaisiin kohtuullista nopeutta, ettei aja kuorma-autoa päin, Heinonen sanoo.

Onnettomuuksia ei ole vielä sattunut, mutta Heinosen mukaan osa pyöräilijöistä on joutunut jarruttamaan hyvin äkisti.

– Vihilahteen tulee vielä yhdet apuliikennevalot kevyelle liikenteelle, Heinonen kertoo.

Toinen vaaranpaikka on, kun siirtoviemäreitä tehdään Raholan ja Haikan välille. Pyhäjärven pohjaan asennetaan kaksi viemäriputkea. Ne hitsataan Raholassa ja varastoidaan vedessä. Syksyn aikana putket upotetaan järven pohjaan. Putket merkitään ja Heinonen kehottaakin alueella liikkuvia veneilijöitä ja kalastajia olemaan tarkkana.