Pyynikintorin laidalla sijaitsevan Tampereen taidemuseon perusparannus ja laajennus on edennyt tarveselvitysvaiheeseen.
Suunnitelmista päätettiin sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa torstaina.
Tampereen taidemuseo on toiminut Pyynikintorilla vuodesta 1931. Taidemuseo siirtyi Tampereen taideyhdistykseltä Tampereen kaupungille vuonna 1985. Museon päärakennus oheistiloineen ei enää vastaa nykyaikaisia vaatimuksia eikä anna mahdollisuuksia ottaa vastaan tai järjestää kansainvälisen tason näyttelyitä.
Tampereen taidemuseo on Suomen toiseksi vanhin taidemuseo ja monilla eri mittareilla sekä kokoelmiltaan ja resursseiltaan toiseksi suurin kunnallinen taidemuseo Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimitti vuoden 2020 alussa taidemuseon alueelliseksi vastuumuseoksi vastuualueenaan koko Pirkanmaa. Tampereen taidemuseo järjestää vuosittain 5–6 näyttelyä, joissa vierailee vuosittain noin 40 000 asiakastaja. Näyttävät kansainväliset näyttelyt ovat nostaneet kävijämäärän jopa yli 100 000 näyttelyvieraaseen.
Pyynikintorin tontti soveltuu keskeisen sijaintinsa ja hyvän saavutettavuutensa kannalta erittäin hyvin Tampereen taidemuseon käyttöön. Taidemuseon laajennuksen toteuttamiseksi haluttiin löytää arkkitehtonisesti korkeatasoinen ratkaisu, joten suunnittelutyön pohjaksi järjestettiin taidemuseon alueen sekä Pyynikintorin yleinen kansainvälinen suunnittelukilpailu 2016-2017. Kilpailualueelle tuli sijoittaa myös täydennysrakentamista, jolla on tarkoitus mahdollistaa torin maanalaisen pysäköinnin ratkaisu sekä kattaa museon rakentamisen kustannuksia.
Alueen suunnittelua on jatkettu voittaneen ehdotuksen pohjalta. Rakentaminen tontilla edellyttää asemakaavamuutosta, joka on kaavoitusohjelmassa vuonna 2021. Taidemuseon lisäksi asemakaavoituksessa syntyy myös asumisen täydentämisrakentamista Pyynikin-Amurin alueelle.
Taidemuseon rakennustyöt aiotaan toteuttaa kahdessa vaiheessa. Mikäli asemakaava vahvistuu 2021, voivat rakennustyöt käynnistyä maaliskuussa 2023. Laajennuksen rakentaminen kestää arviolta 28 kuukautta ja perusparannuksen rakentaminen 16 kuukautta. Rakennuksen suunniteltu käyttöönotto on lokakuussa 2025, jolloin näyttelytoiminta voisi käynnistyä alkuvuodesta 2026.
Laajennushankkeelle on varattu määrärahaa kaupungin talonrakennusohjelmassa vuosille 2021 - 2025 yhteensä 22,83 miljoonaa euroa ja perusparannushankkeelle vuosille 2023 - 2025 yhteensä 8,115 miljoonaa euroa.
Taidemuseon nykyiset rakennukset on suojeltu. Pyynikki on luokiteltu RKY-alueeksi eli valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Taidemuseosta on teetetty keväällä 2020 kuntotutkimus, jossa todettiin laajoja vaurioita maanalaisen näyttelytilan pihakannessa ja rakenteissa. Koko talotekniikka on myös syytä uusia.
Edit 21.8. kello 17.15: Muokattu jutun otsikkoa.