Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Aito SP: Koronan vaikutukset odotettua pienemmät – Lyhennysvapaita vain 5 prosenttiin lainakannasta, asuntolainoissa selvä kasvu

Koronapandemian vaikutukset Aito Säästöpankki Oy:n liiketoimintaan olivat odotettua vähäisempiä, kertoo osavuosikatsauksensa julkaissut pankki.

Asuntoluottokanta kasvoi tammi-kesäkuussa neljällä prosentilla.. Vaikka koronarajoitukset hankaloittivat uusien asiakkaiden kanssa kasvokkain käytäviä neuvotteluita, onnistui pankki hankkimaan 1 970 uutta asiakasta.

Tammi-kesäkuun tuloskehitys oli viime vuoden vastaavaa ajankohtaa heikompi. Pankin liikevoitto katsauskaudella oli 3,1 miljoonaa euroa, mihin vaikutti yhdistymisestä ja meneillään olevista kehitysprojekteista aiheutuneet kulut sekä pankin sijoitussalkun tulosvaikutteinen arvon alentuminen 3,1 miljoonalla eurolla osakemarkkinoiden voimakkaiden kurssiliikkeiden vuoksi.

Huittisten Säästöpankin kanssa kesäkuun alussa tehdyn historiallisen yhdistymisen tuloksena Aito Säästöpankki on Säästöpankkiryhmän toiseksi suurin Säästöpankki. Yhdistymisen jälkeen Aito Säästöpankki toimii 15 kunnan alueella Satakunnassa ja Pirkanmaalla.

Asiakasliiketoiminta kasvoi ja kehittyi odotusten mukaan. Korkokate kasvoi 3,1 prosentilla ja palkkiotuotot 7 prosentilla. Asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivat 9,3 prosentilla ja asiakasvarat 5,7 prosentilla.

– Kun asiakkaillamme menee hyvin, myös meillä menee hyvin. Vastaavasti kohtamme myös vaikeat ajat yhdessä. Korona horjutti monen asiakkaamme taloutta, mutta tällä hetkellä näyttää, että vaikutukset jäävät ennakoitua pienemmiksi. Tarjosimme henkilöasiakkaille mahdollisuuden kuuden kuukauden kuluttomaan lyhennysvapaaseen, ja niitä myönnettiin maalis-huhtikuussa ennätysmäärä. Moni yritysasiakas haki valmiiksi päätöksen lyhennysvapaasta, mutta tähän mennessä vain pieni osa on ottanut lyhennysvapaan käyttöön. Loppujen lopuksi luoton uudelleenjärjestelyt koskivat vain noin 5 prosenttia luottokannastamme, kertoo Aito Säästöpankin Tampereen konttoreiden paikallisjohtaja Kristiina Lukula tyytyväisenä.

Säästöpankkiryhmään kuuluvan kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin kevät on sujunut vilkkaasti. Kotona vietetty aika vaikuttaa siihen, että nyt moni tahtoo joko kunnostaa nykyistä kotiaan tai vaihtaa uuteen kotiin. Esimerkiksi Pirkanmaan alueella toimivan Sp-Koti Aulan käytettyjen kohteiden kauppamäärä kasvoi tammi-kesäkuussa 26 prosentilla.

– Välittäjiemme mukaan kaikenlaiset mökit hintaluokasta riippumatta ovat vaihtaneet omistajaa nopeasti – jopa viikossa. Myyntiajat ovat lyhyempiä ja kauppoja on tehty määrällisesti enemmän kuin aikaisemmin. Myös halvat omakotitalot ja hyväkuntoiset 3-4 huoneen rivitaloasunnot hyvillä kulkuyhteyksillä ovat erittäin kysyttyjä, kertoo Lukula.

Monet hakevat nyt kotia luonnon helmasta, ja mielellään vielä järven läheisyydestä.

– Mahdollisuus etätyöhön avaa ovet myös hieman syrjemmällä asumiselle. Samalla haetaan isompia neliöitä ja lisää tilaa ympärille, Lukula sanoo.